Romania detine cele mai multe pensiuni ecologice din Sud-Estul Europei

Data publicarii: 16-03-2009 | Turism

Romania detine cel mai mare numar de pensiuni ecologice din Sud-Estul Europei, respectiv 14, iar gradul de ocupare al acestora va creste in 2009 cu pana la 30%, comparativ cu 2008, au declarat membrii Asociatiei de Ecoturism in Romania (AER).

"Niciun alt stat din Sud-Estul Europei nu are mai multe pensiuni eco decat Romania, iar acest lucru este bine stiut de turistii europeni si nu numai. De aceea, estimam ca gradul de ocupare din pensiunile ecologice va creste anul acesta cu 25 pana la 30 la suta fata de 2007, majorarea numarului turistilor in astfel de unitati de cazare fiind una organica", a precizat Hermann Kurmes, membru al asociatiei.

Potrivit acestuia, anul trecut, gradul de ocupare al pensiunilor certificate "eco" a crescut cu 35%.

Cele mai solicitate pensiuni ecologice din Romania sunt, spun reprezentantii AER, in zona Retezat, Piatra Craiului, Bucovina si Sibiu. "Destinatiile rurale cu traditie sunt cele mai solicitate pachete turistice ecologice. Costul unui sejur intr-o astfel de pensiune se ridica la 400 - 500 de euro si contine o serie de programe care se bazeaza pe activitati specifice", a mentionat la randul sau Radu Zaharie, membru al AER.

Reprezentatii asociatiei de profil spun ca pensiunile ecologice din Romania au adoptat modelul de activitate al celor din Suedia si Australia. "O eco-pensiune presupune sa detina un numar de pana la 20 de camere, iar constructia in sine si consumul de energie al acesteia sa nu aiba impact asupra mediului", a precizat Radu Zaharie.

De asemenea, o pensiune ecologica trebuie sa ofere oaspetilor meniu compus din mancare naturala, reziduurile nu trebuie deversate, iar resursele energetice economisite la maximum.

Asociatia de Ecoturism din Romania este un parteneriat pentru conservarea naturii si turism in Romania intre asociatii de turism, organizatii neguvernamentale de dezvoltare locala si conservarea naturii, proiecte de conservarea naturii si agentii de turism. AER este singurul organism de certificare ecologica a unitatilor de cazare din Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: