Aproximativ 90% din IMM-uri sunt afectate de criza economica si financiara

Data publicarii: 17-03-2009 | Afaceri

Aproximativ 90% din intreprinderile mici si mijlocii din Romania sunt afectate de actuala criza financiara si economica, a declarat marti presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu.

"Majoritatea IMM-urilor, aproximativ 90% sunt afectate intr-o masura mai mica sau mai mare. Principalele probleme cu care se confrunta sunt legate de accesarea finantarilor si o parte dintre ele au o problema cu diminuarea comenzilor si a contractelor, in special cele din sectorul auto sau cele care produc bunuri cu folosinta indelungata" a spus, Ovidiu Nicolescu.

Acesta considera ca statul roman trebuie sa fie primul care sa "dezghete lichiditatile" prin achitarea datoriilor in valoare de aproximativ 2,1 miliarde de euro pe care le are la IMM-uri. " Desi in luna decembrie ni s-a promis ca statul isi va achita toate datoriile, numai o mica parte dintre acestea au fost platite.

De asemenea, statul trebuie sa operationeze masurile pe care le anunta. "Statul trebuie sa operationeze fondul de garantare capitalizarea Exim Bank si a CEC, precum si pe cea a eliminarii impozitului pe profitul reinvestit. Ni s-a spus ca acesta va deveni operational din trimestrul II si astazi suntem in 17 martie si din cate stiu trimestrul II incepe de la 1 aprilie" a subliniat presedintele CNIPMMR.

Acesta a mai spus ca sectorul IMM se confrunta in acest moment cu mari probleme. Una dintre acestea este ingreunarea finantarii, printr-o accesibilitate a creditelor foarte redusa si costuri mari ale dobanzii. "Costurile sunt exorbitate. O dobanda de 25-30% nu poate fi suportata din activitati desfasurate legal" a declarat Nicolescu.

Printre problemele reamintite de acesta se mai numara scaderea exporturilor care potrivit sursei citate reprezinta 30% din PIB, cererea interna s-a diminuat pe anumite produse, din cauza scaderii veniturilor.

Nicolescu a sublinbiat ca in momentul de fata criza economica in Romania inca nu a atins apogeul, dar acesta va fi atins in curand.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: