Aspectul fizic, criteriu in acordarea unui imprumut?

Data publicarii: Astazi, 18-03-2009 | Diverse

Datele stranse de biroul de credit joaca un rol determinant in acordarea unui imprumut, insa, pe langa acestea, un factor important este si aspectul fizic al celui care solicita imprumutul, potrivit unui nou studiu realizat de Rice University, preluat de Reuters.

Persoanele percepute ca fiind "de incredere" au o istorie a creditului mai buna decat media populatiei, riscul de nerecuperare a banilor imprumutati de banca fiind mai mic. "Cercetarea demonstreaza ca trasaturile faciale ale clientului au un rol important in obtinerea sau refuzul creditului. Cu cat pari mai de incredere, cu atat sansa sa semnezi contractul de imprumut e mai mare', spune Jefferson Duarte, profesor la Rice University.

Durate, impreuna cu alti doi profesori de la University of Washington, au folosit in cadrul studiului peste 12.200 solicitanti de credit. Intr-o prima faza, ei au acordat un rating de incredere, pe baza raspunsurilor unui alt esantion de 25 de persoane, care au trebuit sa decida gradul de credibilitate inspirat de aplicanti, pe o scara de la 1 la 5.

Cei considerati de incredere s-au dovedit mult mai eligibili pentru un credit, bancile la care si-au depus dosarele de imprumut aprobandu-le solicitarile intr-o proportie superioara in comparatie cu cei care au obtinut un rating mic de incredere.

In acelasi timp, datele furnizate de biroul de credit au fost conforme cu etichetele puse de cei 25, persoanele credibile avand un istoric mai bun. Clientii cu fizionomii lipsite de credibilitate s-au dovedit cu 7% mai predispusi spre nerambursarea creditelor.

George Trifu