Traian Basescu: Criza va acoperi si anul 2010 prin efectele ei

Data publicarii: 18-03-2009 | Economie

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-o editie speciala la Realitatea TV, in direct de la Palatul Cotroceni, ca actuala criza economica va acoperi si anul 2010. Basescu a mai spus ca Romania ar putea avea o crestere economica negativa de -1% si a lasat sa se inteleaga ca imprumutul de la FMI ar putea sa se apropie de 20 miliarde de euro.

"Trebuie stiut ca actuala criza va acoperi si anul 2010 prin efectele ei si e important sa avem aceasta centura de siguranta oferita de catre FMI. Sper doar ca actualul guvern sa negocieze un nivel al dobanzilor de maxim 3%, pentru ca trebuie stiut ca in primii ani vom plati doar dobanzile", a spus Basescu.

Basescu a explicat ca, pe viitor se estimeaza o contractie a exporturilor cu implicatii pe piata muncii, "mai ales ca nimeni nu vede iesirea din criza la finalul lui 2009". "De aceea e important sa purtam centura de siguranta cel putin doi ani, pentru ca nimeni nu ne obliga sa cheltuim banii FMI, dar e mai sigur sa pastram aceasta centura de siguranta. Imi sustin in continuare ideea ca nu putem avea un acord cu FMI daca nu intelegem sa fim solidari", a continuat seful statului cu privire la imprumutul de la FMI. Acesta a precizat ca, dupa evaluare, Romania arata mai rau decat era estimat.

Traian Basescu  a spus ca ca economia tarii ar putea scadea mai mult de -1%

Presedintele a spus ca, in negocierea cu FMI, guvernul trebuie sa mearga pe un deficit mai mare de 2%, dar sa nu se ajunga in cealalta extrema, in care s-ar crea un deficit excesiv de peste 5%.

"Important este sa ne reducem deficitul de anul trecut, de 5%, dar e si mai important sa nu se faca acest deficit in defavoarea salariatilor de la stat. Mai exact, e mai important, chiar si in contextul unei cresteri economice negative de -1%, sa nu fie afectati pensionarii si profesorii, chiar daca sunt multi salariati si bugetari incompetenti. E important ca guvernul sa nu stea nepasator la risipa din sistemul bugetar", a spus Basescu.

"Eu nu am nici un fel de aparat in privinta evolutiilor economice si nu putem acuza nici Banca Nationala de lipsa de viziune. Si sa nu vorbim despre Servicii, pentru ca Serviciile Secrete nu au habar de celebrul scandal Sterling", a mai spus presedintele.

Imprumutul ar putea sa se apropie de suma vehiculata de 20 miliarde euro 

Intrebat despre cifra speculata de catre presa, presedintele Traian Basescu a refuzat sa precizeze exact suma pe care Romania vrea sa o imprumute, dar a lasat sa se inteleaga ca imprumutul se aproprie de suma de 20 de miliarde de euro.

"Nu am sa va confirm cifra imprumutului, chiar daca ar fi adevarata, pentru ca vorbim de lucruri mult mai complicate decat i se pare unui politician neinstruit, dar valoarea imprumutului s-ar putea apropia de 20 de miliarde de euro. Tin doar sa precizez ca l-am prevenit inca de acum ceva timp pe presedintele CE ca Romania ar putea sa apeleze la un imprumut. Pot sa confirm ca este vorba de un imprumut pe doi ani in rate trimestriale, dar acest imprumut este o centura de siguranta pentru  Romania, deoarece tara nu are nevoie astazi de bani", a declarat Traian Basescu.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: