Seful BCE spune ca economia s-ar putea redresa din 2010

Data publicarii: 18-03-2009 | International

Economia ar putea incepe sa se revigoreze din 2010, a spus miercuri presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, adaugand ca BCE ar putea lua si alte masuri pentru a sprijini economia, daca este necesar, relateaza Reuters.

"Anul 2009 v fi foarte, foarte dificil", a declarat Trichet, pentru postul de radio Europe 1.

"In acelasi timp, exista o opinie destul de larg raspandita in randul institutiilor publice si private ca anul viitor ar putea fi unul de redresare moderata a cresterii economice", a adaugat seful BCE.

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat saptamana aceasta ca economia Statelor Unite ar putea incepe sa-si revina anul viitor, daca va exista vointa politica de a duce pana la capat actiunea costisitoare de salvare a sistemului bancar, grav afectat de criza.

"Zona euro este extrem de solida", mai considera seful BCE, potrivit unor declaratii facute la Fundatia Robert Schuman, publicate miercuri.

"Cand sunt intrebat 'ce s-ar intampla daca ...?', spun ca nu comentez niciodata o ipoteza absurda", a declarat Trichet, referitor la temerile pe care le declanseaza criza financiara si la majorarea indatorarii anumitor state membre asupra soliditatii zonei euro.

"Am incredere in capacitatea tarilor participante de a-si asuma responsabilitatile, inclusiv in plan bugetar", a adaugat seful BCE.

Anumite state membre, ca Irlanda sau Grecia, sunt considerate fragile de catre pietele financiare si nu exista niciun mecanism formal de solidaritate in cadrul zonei euro.

NewsIn