China are cea mai mare rezerva valutara din lume

Data publicarii: 19-03-2009 | International

Tara cu cel mai rapid ritm de dezvoltare economica, China stabileste recorduri si pe timp de criza. In timp ce Statele Unite si Uniunea Europeana pompeaza sume uriase in sistemul bancar si in cateva domenii industriale fragile, China are in acest moment cea mai mare rezerva valutara din lume iar investitiile sunt directionate catre infrastructura.

In fiecare an in China se construiesc mii de kilometri de autostrazi si de cai ferate. Pentru a sprijini crearea unor noi locuri de munca, guvernul chinez pregateste investitii masive in infrastructura: 500 de miliarde de dolari. Programul este posibil pentru ca pana acum nicio banca din China nu a fost afectata de criza financiara.

"In China nu exista recesiune. Guvernul nostru a investit multi dolari in infrastructura", a declarat Sin Wang Tieshan, consulul general al Chinei la Constanta.

In ultimii 10 ani Produsul Intern Brut al Chinei a crescut de zece ori, iar guvernul a inceput sa directioneze fonduri substantiale catre protectia sociala. Consulul general al Chinei la Constanta a explicat si care este diferenta dintre chinezi si americani.

"Americanul cheltuie banii pe carei va castiga maine. chinezul face economii, de aia avem cea mai mare rezerva valutara din lume", spune Wang Tieshan.

Reformele au inceput in China in anul 1978, iar statul a trecut in doar trei decenii de la o economie puternic centralizata la o economie functionala de piata.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: