IMM-urile solicita extinderea codului de bune practici si la produsele nealimentare

Data publicarii: 20-03-2009 | Afaceri

IMM-urile solicita extinderea codului de bune practici si la produsele nealimentare, ministerul IMM-urilor elaborand un proiect de lege in acest sens, care pana in prezent nu a fost aprobat, a declarat vineri presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Astfel, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita reglementarea relatiei intre firme si marii comercianti dupa modelul codului de bune practici. "Proiectul elaborat de ministerul de resort cuprinde aspecte referitoare la reglementarea definitiei costului de achizitie, stabilindu-se clar modul de calcul al costului de achizitie efectiv", a spus reprezentantul Consiliului.

De asemenea, proiectul amintit prevede reglementarea interdictiei pentru comerciant de a impune furnizorului plata unor servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare.

Patronii mai cer modificarea perioadei de notificare prealabila privind delistarea de catre comerciant a unui produs al furnizorului de la trei la doua luni inainte de data delistarii.

Totodata, proiectul prevede obligativitatea garantarii mentinerii produselor furnizorului pe raft pe durata existentei stocului de produse livrate, precum si cresterea nivelului amenzilor pentru incalcarea dispozitiilor legale de catre comerciant.

Potrivit reprezentantilor CNIPMMR, in ciuda faptului ca proiectul ministrului de resort, de modificare a legii 99/2000, a fost finalizat la mijlocul lunii trecute, "acesta nu a fost inca aprobat".

NewsIn