OMC: Comertul mondial va scadea cu aproape o zecime in 2009

Data publicarii: 24-03-2009 | International

Schimburile comerciale globale se vor prabusi cu 9% in 2009, cea mai mare scadere de la al Doilea Razboi Mondial, provocata de adancirea recesiunii, potrivit raportului anual al Organizatiei Mondiale a Comertului.

"Contractia economica in cele mai multe tari industrializate va duce la un declin al exporturilor si o diminuare insemnata a circulatiei bunurilor, curs inceput deja in primul trimestru si cu sanse mari de accentuare in restul anului", se arata in raport.

Producatorii de bunuri din Europa, SUA si Asia se confrunta deja cu cea mai adanca recesiune din ultimii 60 de ani. Mari exportatori, precum Volkswagen (cel mai mare constructor auto european), ThyssenKrupp AG (cea mai mare otelarie germana), Goodyear Tire & Rubber Co (principalul producator american de cauciucuri), au fost nevoiti sa-si inchida o serie de fabrici si sa concedieze mii de muncitori.

"Contractia va fi mai accentuata in tarile dezvoltate unde ar putea ajunge pana la 10%. in tarile in curs de dezvoltare exporturile vor scadea cu 2-3%", potrivit OMC.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: