Stresul restructurarilor aduce managerii la consilier

Data publicarii: 31-03-2009 | HR/Cariere

Consilierea profesionala este tot mai solicitata ca serviciu de consultanta HR, in special de catre manageri, care sunt supusi unei presiuni puternice in aceasta perioada, in care foarte multe companii se restructureaza, a declarat pentru Business Standard Anca Podoleanu, fostul director de resurse umane al operatorului telecom Vodafone si fondatorul companiei de consultanta HR Choice Consulting.

"Managerii se plang ca in organizatiile unde lucreaza exista o tensiune atat de mare incat se orienteaza catre schimbarea serviciului", spune Podoleanu.

Potrivit studiilor realizate la nivel mondial, in perioada de criza, companiile restructureaza mai repede posturi de management decat cele de executie, potrivit Irinei Manolescu, executive director pentru compania de consultanta HR Career Solutions International. "In momentul in care managerii simt ca se scufunda corabia - iar managementul e primul care isi da seama de amploarea fenomenului - multi cauta sa-si gaseasca o alta corabie, cat de repede posibil. La nivel mondial, statisticile ne arata ca nivelul cel mai afectat de criza este cel managerial, in special barbatii, fata de tara noastra in care restructurarile se fac la nivel de executie si, in special, din randul femeilor", mentioneaza Irina Manolescu.

Chiar si pe acest fond, vanatoarea de talente este si mai dificila decat inainte de declansarea crizei. "Salariile pe care le ofera companiile sunt asemanatoare, nu isi pot permite sa faca diferente foarte mari pentru a atrage oameni de valoare. Pe de alta parte, singurul lucru care l-ar face pe un specialist senior sa se miste este gradul mai mare de siguranta pe care il are compania respectiva fata de actuala organizatie pentru care lucreaza. Daca este similar, gradul de siguranta este similar, nu va face nicio miscare", explica fondatorul Choice Consulting.

Salariile la angajare au ramas, in principiu, la fel, potrivit Ancai Podoleanu, scazand insa valoarea totala a pachetului de compensatie, care includea si bonusul anual, acesta urmand a fi redus sau eliminat. "Nu sunt sustinatoarea curentului ca vor fi multi seniori disponibili pe piata. Noi aveam o criza de talente si de oameni, iar, in prezent, tot acelasi numar de specialisti este pe piata. In plus, sunt mai panicati si mai reticenti in a-si schimba serviciul", spune Podoleanu.

Avand o noua viziune asupra pietei de resurse umane, alta decat cea de la nivel corporatist, fostul director HR al Vodafone considera ca, in prezent, starea de spirit existenta pe piata este de expectativa, "de parca asteptam ca solutia sa vina din afara". Cele mai solicitate proiecte de consultanta in resurse umane se axeaza pe zona de identificare a talentelor. "Companiile vor sa afle care sunt talentele existente in organizatie, care sunt acele pozitii si persoane-cheie care vor asigura trecerea firmei peste aceasta perioada", spune Podoleanu, care adauga ca, in prezent, se va acorda o atentie sporita calitatii proiectelor de consultanta in resurse umane.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: