BNR tine bancile in stand-by

Data publicarii: 01-04-2009 | Finante-Banci

Consiliul de Administratie al BNR a decis, ieri, sa mentina dobanda de politica monetara la 10% si nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit. Aceasta decizie a surprins oarecum piata, majoritatea analistilor financiari asteptandu-se la o mentinere a dobanzii-cheie, insa mizand pe o reducere a rezervelor minime.

In urma acestei masuri, bancile comerciale sunt obligate in continuare sa constituie rezerve minime obligatorii la banca centrala reprezentand 18% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta, cel mai mare nivel din UE si unul dintre cele mai ridicate din lume. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta ca banca centrala va reduce treptat, "extrem de gradual", RMO, incepand cu pasivele in valuta ale bancilor, si ar putea exclude din baza de calcul a acestora finantarile pe termen indelungat.

Mugur Isarescu a explicat, raspunzand unei intrebari a presei, ca nu va avea loc o reducere a ratei RMO in perioada urmatoare, mentionand ca BNR va modifica baza de calcul a rezervelor intr-un orizont de timp nu foarte indepartat. Isarescu a mai precizat ca, daca RMO sunt mentinute la 40%, numai prin masura de excludere a finantarilor pe termen lung din baza de calcul, suma de 12 miliarde  euro care se afla la BNR se poate diminua, pentru ca se aplica unor pasive ale bancilor mai putine.

Pe de alta parte, BNR a luat o prima decizie semnificativa dupa anuntarea acordului cu FMI, reducand la zero rezervele minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani. "Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani se va reduce la zero, fata de 40% in prezent, incepand cu perioada de aplicare 24 mai - 23 iunie 2009", se mentioneaza in comunicatul bancii centrale.

In 26 martie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca ar fi intelept ca BNR sa excluda la calculul pasivelor pentru rezervele minime obligatorii cele pe termen lung. "In acest fel, ajutam si finantarea pe termen lung, ce va sustine creditarea, si reducem disconfortul bancilor sa aiba pasive pe termen scurt", a explicat Isarescu. El a precizat, totodata, ca printr-o astfel de modificare a bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii, s-ar reduce nivelul acestora. Pasivele bancilor includ sursele atrase de acestea prin depozite de la clienti sau alte tipuri de finantari, ce pot fi folosite pentru acordarea de credite - ce intra in activele bancii.

Decizia surprinde piata

In comunicatul care anunta deciziile Consiliului de Administratie al BNR se mai mentioneaza ca institutia va utiliza in mod activ operatiunile de piata "in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar". In plus, banca centrala arata ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic global astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune BNR, sa asigure atingerea obiectivelor de realizare si mentinere a stabilitatii preturilor pe termen mediu si de stabilitate financiara.

Analistii intervievati de Curierul National au previzionat mentinerea dobanzii de politica monetara la 10%, dar se asteptau la o usoara reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, in conditiile in care si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara saptamana trecuta ca banca centrala ar putea reduce "extrem de gradual" RMO si ar putea exclude din baza de calcul a acestora finantarile pe termen indelungat. Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank, declara pentru Curierul National ca BNR nu va modifica dobanda-cheie, insa acesta atragea atentia ca este nevoie de o reducere a rezervelor minime obligatorii la lei pentru a fi mai multi bani in piata, deblocandu-se astfel creditarea.

Cu toate acestea, Chidesciuc se astepta la o mentinere a rezervelor la lei, insa pe partea de valuta acesta estima ca vom avea parte de o reducere de la 40% la 35%. Pe de alta parte Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen, ne-a mentionat ca banca centrala nu va lua nicio decizie in ceea ce priveste dobanda-cheie sau rezervele mimine obligatorii, ci mai degraba se va axa pe modificarea bazei de calcul, urmand ca in urmatoarele sedinte sa intervina, cel mai probabil in cadrul celei din mai.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: