Dobanzile la credite incep sa scada timid

Data publicarii: 02-04-2009 | Finante-Banci

Costurile imprumuturilor in euro garantate s-au redus cu pana la doua puncte procentuale in ultimele saptamani. Ieftinirea creditelor in euro se datoreaza reducerii indicelui de referinta EURIBOR, aplicat de banci in calculul dobanzilor. Se asteapta noi scaderi ale costurilor de creditare.

Bancile de pe piata romaneasca au inceput sa opereze usoare reduceri ale dobanzilor la credite. Scaderea costurilor poate ajunge pana la doua puncte procentuale comparativ cu finele lunii ianuarie si a fost aplicata, cu precadere, imprumuturilor garantate, accesate in euro.

"Factorul care a determinat aceasta reducere a dobanzilor este scaderea EURIBOR (n.r.- indicele de referinta luat in calcul de banci pentru creditele in euro)", a explicat Roxana Gavrila, director de marketing si comunicare in cadrul Credit Team.

De la inceputul acestui an si pana in prezent, EURIBOR a scazut cu peste un punct procentual, la sub 2%. Doua dintre bancile care au redus dobanzile la credite, in ultima luna, sunt GarantiBank si Banca Roma­neasca. Scaderile ajung pana la 3 puncte procentuale, respectiv 1,67 puncte procentuale, potrivit Conso.ro.

In ciuda scaderii indicelui de referinta la euro, nu toate bancile au coborat costul creditelor pentru populatie si firme. Si asta pentru ca marja de profit si risc a bancii, inclusa in costul creditelor, a crescut in unele cazuri. De asemenea, pentru imprumuturile in franci elvetieni se asteapta, in urmatoarea perioada, reduceri ale costurilor.

Deciziile luate, in ultimele saptamani, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si incheierea acordului cu Fondul Monetar International (FMI) intaresc perspectivele de reducere a dobanzilor la imprumuturi si, implicit, pe cele de relansare a creditarii.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: