''Mancati-i pe bancheri'' au scris manifestantii anti-G20 pe fatada sediului RBS

Data publicarii: 02-04-2009 | Finante-Banci

Cu mesajul "Mancati-i pe bancheri" ("Eat the bankers"), mii de manifestanti au luat cu asalt miercuri centrul financiar al Londrei, dand frau liber furiei fata de cei pe care ii considera vinovati pentru criza mondiala, cu o zi inainte de summitul G20, relateaza AFP.

Fatada sediului Royal Bank of Scotland (RBS), din apropiere de Bank of England, poarta urmele asaltului dus de cativa manifestanti cu fetele acoperite de cagule, miercuri dupa-amiaza. "Nenorocitilor", "Invingeti inflatia - mancati-i pe bancheri" au scris ei pe peretii bancii. Cativa au spart geamurile si au reusit sa intre in cladire, in care nu se afla nimeni miercuri, distrugand computere. Ei au fost rapid imobilizati de scutieri.

Un manifestant care a participat la proteste a murit in circumstanta neelucidate inca, au anuntat serviciile medicale londoneze. Mai multe alte persoane au fost ranite cand manifestantii au incercat sa treaca de barierele de securitate din apropierea Bank of England si au fost opriti de un cordon al politiei. Victima a cazut in acel moment si a ramas fara cunostinta, iar serviciile de urgenta nu l-au mai putut salva.

"Am fost agresat de politie, asteptam in picioare cand un cordon al politiei ne-a impins intr-un sens, iar un altul in celalalt sens", a explicat Neil Caffrey, un somer in varsta de 45 de ani, care avea obrazul stang plin de sange din cauza unei taieturi de la ochi. "Am venit pentru o manifestatie pasnica. Nu sunt impotriva capitalismului si razboiului", a spus el.

Manifestatia, la care au luat parte in jur de 4.000 de persoane, incepuse intr-o atmosfera calma, in ritmul unei fanfare de jazz, urmat de muzica electronica si reggae. Tensiunea a urcat insa, provocand cateva ciocniri cu politia, atunci cand multimea a inteles ca fortele de ordine incercuisera zona si nimeni nu mai putea iesi sau intra.

"Sunt aici ca sa-mi fac auzita vocea in singurul mod legal in care pot sa fac acest lucru. Iar Guvernul nu reactioneaza. Guvernul trebuie sa treaca la actiune", a explicat Ysabel Jones, o mama in varsta de 38 de ani. "Am cinci copii. Vreau sa aiba apa potabila, sa aiba acces la proprietate. Avem nevoie de putina libertate", a explicat ea.

Sosita marti seara din Tara Galilor, ea a raspuns apelului colectivului "G20: Meltdown in the City" (dezintegrarea City, cartierul financiar al Londrei). Femeia marturiseste ca a venit pentru ca, alaturi de ceilalti protestatari, sa "preia controlul asupra City, patrunzand pana in pantecele bestiei, Bank of England".

Patru cavaleri ai Apocalipsei - marionete gigantice din lemn si panza - reprezentand razboiul in rosu, "haosul climatic" in verde, "infractiunile financiare" in alb si "problema celor fara adapost" in negru, au pornit din cele patru colturi ale cartierului financiar si s-au intalnit la pranz intr-o piata din centru.

Temandu-se de ciocniri, mai multe magazine au fost inchise, iar vitrinele erau protejate cu storuri de lemn. Majoritatea institutiilor financiare din City le recomandasera angajatilor sa nu poarte costum sau chiar sa nu vina la serviciu in zilele in care sunt prevazute manifestatii.

Incalzirea climatica, criza economica, conflictele din Irak, Afganistan si Orientul Mijlociu, democratie, anarhie sau doar dorinta de a pune capat vanatorii de vulpi - obiectivele manifestantilor erau dintre cele mai diverse.

"Nu astept nimic de la G20. Acesti lideri sunt parte din criza, nu sunt solutia. Nu sunt de acord unii cu ceilalti", a marturisit Sean Murrey, un informatician de 37 de ani, cu un drapel rosu care chema la "revolutie".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: