Discutiile pe rectificare s-au lasat cu sange pe pereti si cu lacrimi

Data publicarii: 02-04-2009 | Economie

Mediul, Turismul, Educatia si Apararea vor fi principalele ministere "lovite" in curand de rectificarea bugetara, la aceasta concluzie au ajuns miercuri seara ministrii cabinetului Boc, dupa aproximativ trei ore de dezbateri dure. "A fost o discutie cu sange pe pereti, cu lacrimi, de aproximativ trei ore, pe tema rectificarii bugetare, in care s-a taiat in carne vie din bugetul ministerelor", au afirmat surse oficiale, citate de Mediafax.

Bugetul pentru 2009 va fi rectificat in conditiile unui deficit bugetar de 4,6% din PIB, fata de 2% stabilit in programul initial si ale unei contractii a produsui intern brut de la 579 miliarde lei la 531 miliarde lei, conform estimarilor oficiale. Ajustarea bugetului se va face prin scaderea cheltuielilor primare cu 0,85% din PIB si majorarea veniturilor prognozate cu 0,25% din PIB.

Ministrii au discutat si despre posibilitatea reducerii cu 5% a cheltuielilor de personal fata de suma stabilita initial, la cererea lui Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, au mai spus sursele citate. Aceasta, dupa ce in primele doua luni, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 3,3 miliarde lei, respectiv 0,63% din PIB, pe fondul unor venituri totale de 25,98 miliarde lei, in scadere cu 6,8%. In acelasi interval, cheltuielile au fost de 29,32 miliarde lei, in crestere cu 10,1%, potrivit executiei publicate de Ministerul Finantelor Publice.  Pe partea de venituri se mai observa reduceri semnificative la incasarile din TVA, cu 7,6%, de la 7,21 miliarde lei la 6,66 miliarde lei, si din impozitul pe profit, de 13,4%, de la 2,29 miliarde lei la 1,99 miliarde lei.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: