Bancile nu vor sa vanda euro mai ieftin

Data publicarii: 04-04-2009 | Finante-Banci

In timp ce BNR afiseaza un curs sub 4,2 lei pentru un euro, institutiile de creditare vand moneda europeana cu pana la 14 bani mai scump.

Cursul de schimb leu/euro a inregistrat o evolutie mai mult decat imbucuratoare, ieri moneda europeana fiind cotata de BNR la valoarea de 4,1893 lei. Cu toate acestea, unele banci inca mai trag de leu cand vine vorba de schimbul valutar. Zilele acestea, desi euro se "invartea" la BNR in jurul valorii de 4,2 lei, unele banci inca il mai vindeau cu 4,33-4,34 lei.

Totodata, casele de schimb paticulare vindeau moneda europeana la un curs de circa 4,2 lei, cu pana la 10 bani mai ieftin decat la banci.

Cu cativa bani mai scump

Ieri, aceeasi poveste la institutiile de creditare. Dupa o scurta plimbare pentru a afla cursul afisat de banci, reporterul EVZ a gasit o rata de 4,3 lei pentru un euro la vanzare la Credit Europe Bank. Cu 3 bani mai ieftin, dar tot ridicat in comparatie cu casele de schimb, cu 4,27 lei, se vindea un euro la BCR.

Dupa orele 12.00, ieri, cursul avea sa mai scada un pic pana la 4,255 lei/euro. Cam acelasi euro scump a fost gasit si la Raiffeisen Bank. Multe din aceste banci urmau sa mai scada putin cursul dupa ora 13.00, cand BNR anunta de obicei valorile euro/leu. Alpha Bank vindea ieri euro cu 4,265 lei.

Un singur curs, afisat toata ziua

Intrebati de EVZ, functionarii de la ghiseu ne-au declarat ca ei nu schimba cotatia pe ziua in curs, indiferent de valorile afisate de banca centrala. Cursul cel mai apropiat de "adevar" il aveau ING Bank si Piraeus Bank cu 4,235 lei si, respectiv, 4,24 lei.

Casele de schimb pe la care am trecut pentru a verifica rata euro/leu vindeau moneda europeana cu 4,20-4,22 lei. Cursul de 4,24 lei/euro era rar intalnit.

Pe de alta parte, casele de schimb valutar au un mare dezavantaj fata de banci: nu sunt la fel de sigure. La acestea clientul poate lua teapa cu comisioanele ascunse sau cu valorile pe care le afiseaza daca nu este atent la ce se refera acestea.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: