Noua politica fiscala: Platesti sau te desfiintezi!

Data publicarii: 07-04-2009 | Finante-Banci

Firmele mici si mijlocii vor trebui sa plateasca unitar impozitul forfetar pe care Guvernul intentioneaza sa-l instituie de la 1 mai pentru "intarirea" bugetului de stat, sustin oamenii de afaceri, dupa negocierile de ieri de la Finante. In opinia lor, taxele trebuie sa fie unele fixe, si nu procentuale, asa cum prevede proiectul ministerului de resort. O parte din analistii economici prognozeaza ca masura va avea efecte pozitive pentru economie, in timp ce pesimistii spun ca nu vor veni mai multi bani la buget, ci vor creste economia subterana si somajul. In seria masurilor fiscale propuse de Finante se inscrie si eliminarea deducerii TVA pe masini, initiativa salutata de analisti, care spun ca astfel vor disparea «smecherii» care isi cumpara autoturisme foarte scumpe pe firma.

Initiativa Ministerului Finantelor Publice (MFP) care vizeaza scoaterea la lumina a afacerilor din anumite domenii (hotelier, imobiliar, comert, consultanta, IT s.a.), unde se raporteaza pierderi, prin introducerea impozitului forfetar constand in 0,5% din cifra de afaceri, ar putea fi modificata la cererea mediului privat. Oamenii de afaceri, prezenti ieri la negocierile de la Finante, au insistat ca procentul sa fie inlocuit cu o suma fixa, iar impozitul sa fie perceput de la toate firmele mici si mijlocii, indiferent de domeniu sau daca inregistreaza sau nu pierderi. "Vrem sa fie un impozit unitar. Am cerut plata unor sume fixe din cifra de afaceri. Astfel, pentru firmele cu cifre de afaceri de pana la 12.000 de euro, impozitul sa fie 500 de euro, iar pentru societatile cu cifre de afaceri intre 1 si 5 milioane de euro, impozitul sa fie de circa 2.500 de euro", a declarat ieri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), la finalul negocierilor cu ministerul de resort.

La randul sau, Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903, a precizat ca in timpul negocierilor s-a insistat ca firmele cu cifre de afaceri foarte mici care inregistreaza pierderi sa plateasca impozit zero, dar guvernantii n-au fost de acord. Astfel, s-a ajuns la suma de 500 de euro pentru acestea, in timp ce statul va incasa cate 1.000 de euro de la firmele cu cifre de afaceri intre 12.000 si 30.000 euro si 1.500 de euro de la cele care au cifre de afaceri intre 30.000 si 100.000 euro. "Masura se aplica si pentru microintreprinderi si nu tine cont de domeniul de activitate", a subliniat Coraci, citat de Mediafax. Guvernul a motivat ca se merge pe ideea introducerii impozitului forfetar, deoarece aproape 40% dintre societatile inregistrate declara pierderi, in conditiile unei cifre de afaceri ridicate, iar statul nu trebuie sa permita firmelor un comportament de tip "free rider", in care acestea obtin un beneficiu fara plata.

Neimpozitarea profitului reinvestit, amanata

Guvernul intentioneaza sa ia masuri si cu privire la deducerii taxei pe valoare adaugata (TVA) pe masini. Proiectul de ordonanta prevede eliminarea TVA la achizitia de masini de catre firme si limitarea la 30% a deducerilor privind intretinerea si combustibilii. "Masura privind TVA la masini se pastreaza in forma propusa de guvern, dar am cerut ca, in privinta cheltuielilor cu combustibilii, sa beneficiem de aceleasi reguli ca si cei din sectorul public, circa 370 de litri/an", ne-a precizat ieri secretarul general al AOAR. Proiectul de ordonanta de urgenta pregatit de Executiv cuprinde doar masuri defavorabile intreprinzatorilor. "Am intrebat de ce in proiect nu este inclusa si o prevedere legata de neimpozitarea profitului reinvestit, asa cum s-a discutat anterior, si ni s-a spus ca aceea va fi introdusa prin alta ordonanta. Am intrebat de ce nu se incearca cresterea redeventelor si ni s-a motivat ca nu se poate interveni decat pe noile licente", mai sustine Cristian Parvan.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: