Proteste in Republica Moldova: sediul presedintiei moldovene a fost incendiat

Data publicarii: 07-04-2009 | International

Chisinaul fierbe. Peste 30.000 de moldoveni s-au adunat in acest moment, in Piata Marii Adunari Nationale. Protestatarii cer organizarea unor noi alegeri parlamentare, acuzand guvernarea comunista de fraudarea votului din 5 aprilie.

Circa 30.000 de persoane s-au strans in aceasta dimineata in centrul Chisinaului pentru a cere repetarea alegerilor, considerand ca acestea au fost fraudate de comunistii aflati la putere.

Sediul Presedintiei moldovene a fost incendiat, iar fortele de ordine au folosit tunurile cu apa pentru a stinge flacarile. Manifestantii au spart geamurile cladirii Presedintiei si, potrivit NewsIn, au patruns si in Parlament, unde au dat foc la mobila.

Potrivit AFP, circa 30 de persoane au fost ranite in ciocniri si au primit ingrijiri medicale. Conform Gandul, exista informatii neconfirmate ca o persoana a murit.

O explozie puternica, urmata de fum alb, s-a auzit in fata Parlamentului, iar protestarii aflati acolo au inceput sa fuga.

Protestatarii din centrul Chisinaului au aruncat cu pietre si oua in cladirea Presedintiei, unde au spart cateva geamuri, iar apoi au atacat o masina a pompierilor care venise si se pregatea sa-i dispereze cu ajutorul tunurilor cu apa.

Pompierii si scutierii care fusesera desfasurati in zona s-au retras, dupa ce protestatarii au devenit violenti si au preluat controlul asupra unei masini a pompierilor.

Oleg Brega, fratele unuia dintre organizatorii protestului, Ghenadie Brega, a declarat ca unii tineri au aruncat in cladirea presedintiei cu oua, hartie igienica si chiar pietre. De asemenea, Oleg Brega a declarat ca fratele sau a disparut, fiind posibil arestat pentru organizarea protestului.

Si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a declarat ca protestele sunt justificate pentru ca oamenii nu ar vota in numar atat de mare cu reprezentantii comunistilor. Primarul a vorbit despre grupuri de provocatori care doresc sa instige la violenta si sa descrediteze protestele, fiind cei care au aruncat cu diverse obiecte in Presedintie.

"Vorbim despre un regim totalitar comunist care isi are radacina in regimul sovietic. Sunt oameni care nu stiu ce inseamna lege si democratie. Vor incerca sa-i discrediteze pe acesti oameni care protesteaza pasnic", a declarat Dorin Chirtoaca, care a mai adaugat ca "protestele sunt in crestere si vor dura pana cand dorinta alegatorilor va fi respectata". 

Demonstrantii au strigat sloganuri precum "Jos comunismul", "Jos falsificarea" si "Libertate". Mobilizati printr-un mesaj pe internet, tinerii au protestat in fata Presedintiei si au aprins lumanari in fata statuii lui Stefan cel Mare din centrul Chisinaului.

France Presse relateaza ca politia a inchis mai multe strazi pentru a impiedica alti oameni sa se alature protestului.

Rezultatele provizorii ale alegerilor de duminica, arata ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova a obtinut circa 50% din voturi. Aceasta ii confera o majoritate confortabila in Parlament si dreptul de a numi noul sef de stat la Chisinau.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: