Cad contractele de gentleman's agreement

Data publicarii: 08-04-2009 | HR/Cariere

Tot mai multe companii de pe piata locala renunta la contractele de gentleman's agreement (acorduri de a nu recruta personal de la concurenta) semnate pentru a se proteja de "furtul" angajatilor valorosi. In prezent, firmele se uita la angajatii buni disponibili in piata, dar sunt atente si la cei performanti de la concurenta, spun specialistii in executive search. "Asistam la abandonarea unor asa- numite gentleman's agreement intre jucatorii din anumite industrii (in special in FMCG), acorduri care au functionat ani intregi si ale caror bariere au cazut", spune Alexandru Talmazan, managing partner al firmei de executive search Wrightson.

Pana anul trecut, intre majoritatea companiilor existau intelegeri formale sau informale de a nu isi fura angajatii, iar firmele se fereau sa vaneze angajatii competitorilor. Irina Vasile, country manager al companiei de executive search Antal, spune ca firmele acorda o mai mare atentie angajatilor sau concurentilor lor din piata foarte performanti, chiar daca nu sunt si cei mai ieftini.

Totusi sunt si opinii potrivit carora sansele sa poti lua oameni de la concurenta sunt mult mai mici decat inainte de criza. "Cei care sunt angajati in prezent, aproape sigur au salariile de dinainte de criza, asa ca nicio firma nu are de ce sa ofere salarii mai mari ca sa ia pe cineva, cand interesul e sa reduca din costuri. De asemenea, nici cei care sunt angajati acum nu au vreun interes sa-si asume riscuri si, cu atat mai putin, sa plece pe un salariu mai mic", spune George Butunoiu, specialist in executive search.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: