Volksbank da inapoi banii din comisioane

Data publicarii: 08-04-2009 | Finante-Banci

Clientii au fost chemati la banca pentru a ridica sumele platite in contul unor pretentii nejustificate. Dupa ce a fost amendata pentru aplicarea abuziva a unui comision, Volksbank a inceput sa inapoieze clientilor sumele incasate fara temei.

Clientii Volksbank au fost chemati sa-si ia banii inapoi pentru asa-numitul comision de rezerva minima obligatorie (MRR). Si asta dupa ce spre finele anului trecut, institutia de credit a trimis mii de scrisori celor pe care ii imprumutase, anuntandu-i ca vor avea de platit o rata mai mare.

Argumentul invocat in prima instanta a fost acela ca Banca Nationala a Romaniei nu si-a modificat politica monetara, motiv pentru care Volksbank va prelungi perioada de aplicare a comisionului MRR.

Amenda de 30.000 de lei

In aceasta situatie s-a aflat si George Mihai din Bucuresti, client al bancii. Revoltat ca va trebui sa plateasca o rata mai mare cu 60 de euro in fiecare luna, bucuresteanul a depus o plangere la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Nu a fost singurul! Zilele trecute, angajatii bancii l-au sunat pentru a-l chema sa ridice suma de 180 de euro, adica valoarea comisionului MRR platita in lunile ianuarie, februarie si martie.

Contactati de ziarul ''Adevarul'', reprezentantii ANPC ne-au declarat ca, in cazul contractelor de creditare supuse spre analiza de catre consumatori, s-a constatat faptul ca Volksbank a prelungit fara temei legal perioada de aplicare a comisionului de rezerva minima obligatorie.

In consecinta, institutia de credit a fost sanctionata cu suma de 30.000 de lei, in baza procesului-verbal de constatare a contraventiei, incheiat pe data de 24 martie.

Transparenta in sistem

"Sistemul bancar romanesc trebuie sa se caracterizeze prin transparenta si relatie deplin corecta cu clientul. Noi, ca Autoritate, suntem aparatorii drepturilor romanilor care apeleaza la serviciile bancilor", a declarat presedintele institutiei, Bogdan Pandelica. Pana la inchiderea editiei, oficialii Volksbank nu au putut fi contactati pentru a oferi informatii suplimentare.

Adevarul