Dupa 20 de ani, a doua revolutie romaneasca. La Chisinau

Data publicarii: 08-04-2009 | International

In decembrie '89, revolutia romana era prima din lume difuzata in direct la televizor. In aprilie 2009, revolutia de la Chisinau e prima revolta populara transmisa multimedia.

30.000 de moldoveni au iesit in strada pentru a protesta la adresa comunistilor, dupa ce acestia au castigat alegerile legislative de duminica cu 49,9% din voturi, conform numaratorii oficiale. Demonstrantii au ocupat sediul Presedintiei si al Parlamentului, arborand steaguri romanesti si ale UE. Imagini de la locul ciocnirilor, inclusiv filmate si fotografiate cu telefoanele mobile, au fost transmise pe bloguri, pe siteuri de Internet, iar apelurile la proteste au fost transmise prin Twitter si Facebook.
 
Imaginile de pe aceste mijloace neconventionale de transmisie au fost preluate de televiziunile din Romania. Comunistii au intrat si ei in jocul de pe web, blocand site-urile de Internet ale opozitiei, al primariei si ale publicatiilor de opozitie.

Retelele de telefonie mobila au fost oprite in centrul Chisinaului, de asemenea si transmisia televiziunilor private. Televiziunea de stat a transmis intre timp emisiuni de divertisment, intrerupte doar pentru transmiterea mesajului presedintelui Voronin.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: