Scrisoarea de groaza a FMI a crapat Guvernul

Data publicarii: 09-04-2009 | Politica

Ministrul Pogea este acuzat de PSD ca a dosit conditiile puse de FMI pentru imprumut si ii sugereaza Ecaterinei Andronescu sa pensioneze 6.000 de profesori ca sa nu dea afara 20.000. Ministrul Educatiei s-a suparat ca Elena Udrea pastreaza cele 2 miliarde pentru tichetele de vacanta.

Sedinta de guvern de miercuri, proclamata de Adriean Videanu pentru Cotidianul drept "cea mai scurta din istoria acestui cabinet", a fost precedata de doua sedinte separate cu scandal, ale celor doua guverne PSD si PDL. Emil Boc a avut la Palatul Victoria o sedinta cu ministrii PDL, iar in alta incapere, a sosit Mircea Geoana, pentru o sedinta cu ministrii PSD, pe care i-a instruit sa nu cedeze in fata presiunilor ministrului Gheorghe Pogea la proiectul de rectificare a bugetului. Geoana, care nu a dat ochii cu Emil Boc, l-a acuzat pe ministrul de Finante ca tine la sertar o scrisoare de la FMI care ar contine conditiile - extreme de dure - puse de Fond pentru acordarea imprumutului.

Scrisoarea ar viza conditii referitoare la concedieri in marile companii de stat, majoritatea aflate in subordinea ministerului lui Adriean Videanu, precum si conditii referitoare la supravegherea activitatii si profitabilitatii societatilor de stat. Mircea Geoana insusi a primit, in calitatea sa de presedinte al Senatului, o comunicare de la FMI, care ar spune ca Fondul cere ca rectificarea bugetara sa fie adoptata inainte de redactarea memorandumului pentru imprumut.

Surse guvernamentale au declarat pentru Cotidianul ca cele doua documente au creat noi disensiuni la nivelul Coalitiei, deoarece "cifrele sunt mai proaste decat cele calculate pana acum", adica reducerile bugetare ar trebui sa fie si mai mari. In aceste conditii, pesedistii incearca sa ramana pe pozitii, pentru ca ministrul Pogea a propus cele mai mari reduceri de buget la ministerele lor, plus introducerea de noi impozite, ca impozitul forfetar, vehement criticat de Mircea Geoana. Acesta a declarat pentru cotidianul.ro ca prognozele sunt pesimiste si "probabil o sa fie nevoie sa creasca baza de impozitare", insa nu accepta masurile de reducere bugetara la ministerele PSD, mai ales la cel al Educatiei. Chiar si Cristian Diaconescu este afectat de rectificare, Pogea taindu-i fondurile pentru deschiderea de consulate. Alaturi de el se lupta ministrul Nemirschi pentru a-si pastra banii, iar Ecaterina Andronescu a avertizat din nou ca nu va accepta sub nicio forma sa disponibilizeze 20.000 de profesori, si nici sa reduca cu 8% salariile in sistemul de invatamant. 

Ministrul Finantelor i-a facut Ecaterinei Andronescu o sugestie care a infuriat-o si mai mult pe aceasta. "Daca nu vrei sa dai afara 20.000 de oameni, atunci scoate 6.000 la pensie si se vacanteaza posturile", i-a recomandat ministrul Finantelor o solutie pentru a face economie la buget. "Daca scot la pensie 6.000 de profesori, trebuie sa angajez altii in loc, cine se duce sa tina ore la scoala?", i-a replicat ministrul Educatiei, suparata ca Elena Udrea, colega ei de guvern, a scapat de rectificare, convingandu-l pe Emil Boc sa nu-i taie banii pentru tichetele de vacanta, respectiv 2 miliarde de lei. In sedinta oficiala a Guvernului nu a fost abordat acest subiect, insa dupa sedinta, Elena Udrea a anutat ca tichetele de vacanta vor fi acordate, asa cum a promis. "Eu in general nu sunt o persoana conflictuala si nu sunt nici invidios pe ce are altul, insa nu mi se pare corect ca pentru unii sa se gaseasca bani si pentru altii nu. Am spus public si o sa spun in continuare ca este inacceptabil ce se doreste cu rectificarea bugetului Educatiei. Eu asa ceva nu accept!", a declarat pentru cotidianul.ro, Ecaterina Andronescu.

In replica, Elena Udrea a declarat pentru cotidianul.ro ca ministerul sau a suportat deja reducerea generala de aproape 10%. "In plus, tichetele de vacanta sunt in beneficiul tuturor ministerelor, nu presupun bani in plus la Turism, si nici nu se dau doar la ministerul nostru sau doar de catre noi. Este ca si cum eu m-as supara ca Munca va majora in continuare salariul minim pe economie"

Incriminatul ministru Pogea, contactat de Cotidianul, a cerut sa i se puna numai "intrebari legate de interesul Romaniei" si, intrebat daca a primit scrisoarea care contine conditiile puse de FMI pentru imprumut, a dat un raspuns neclar: "Eu nu stiu cine scoate aceste subiecte! Cand o primim si avem toate datele o s-o fac publica. E-n termen, care-i problema? Chiar daca este asa, chiar daca am primit scrisoarea, care-i problema? Credeti ca o s-o tin pentru mine? O s-o fac publica, pentru ca e-n interesul Romaniei".

Integral in Cotidianul