Gazprom intra pe piata americana cu ajutorul Shell

Data publicarii: 10-04-2009 | International

Gazprom, cea mai mare companie de exploatare si furnizare a gazului natural, a reusit, cu ajutorul Royal Dutch Shell, sa-si faca intrarea in Statele Unite ale Americii, cel mai mare consumator mondial de gaze.

Potrivit televiziunii CNBC, contractul a fost deja semnat la Moscova de oficialii celor doua parti, conform intelegerii Gazprom obligandu-se sa furnizeze anual un milion de tone de gaz petrolier lichefiat pana in 2028, prin intermediul unui terminal Shell din Mexico. Combustibilul este extras din Sahalin si este transportat spre SUA prin Pacific.

In schimb, Shell primeste un avantaj similar in Europa, Gazprom permitand companiei olandeze sa foloseasca reteaua sa de conducte raspandita pe aproape intreg continentul.

Intelegerea este extrem de importanta pentru rusi, acestia incercand de mai multi ani sa obtina accesul pe piata SUA. Zacamantul din Sahalin a intrat de curand in exploatare si se asteapta obtinerea a peste 4,5 milioane tone anual.

Aceasta miscare vine in contradictie cu un recent raport al serviciilor secrete spaniole potrivit carora Gazprom incerca sa monopolizeze piata europeana a gazului. Documentul afirma ca rusii sunt in curs de negociere cu alte tari producatoare, printre care Iranul, Algeria, Nigeria si Guineea Ecuatoriala, pentru a "prelua controlul asupra unor resurse energetice din afara frontierelor ruse" si pentru a "deveni singurul furnizor de gaz de Europa".

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: