Bancile incep sa taie timid dobanzile la credite

Data publicarii: 14-04-2009 | Finante-Banci

Bancile incep sa taie timid din dobanzile la creditele in lei si euro, tendinta care se va generaliza pe piata pana la sfarsitul anului, nivelul reducerii depinzand de strategia fiecarei institutii bancare, spun analistii. "Ieftinirea imprumuturilor nu se va vedea dintr-odata, ci treptat, pana la sfarsitul anului, si in niciun caz nu se vor mai atinge nivelurile de acum un an si jumatate.

Atunci, bancile au dat dovada de irationalitate, nu numai in Romania, ci peste tot in lume, si nu ar fi normal sa se mai repete situatia, chiar daca oamenii isi doresc credite cu dobanzi zero", a declarat pentru Gandul Aurelian Dochia, managing partner la firma de consultanta Concept. In ultimele doua saptamani, mai multe banci au redus costurile atat in cazul creditelor imobiliare si ipotecare pentru constructii, cat si pentru imprumuturile de nevoi personale, cu sau fara garantii.

Spre exemplu, Raiffeisen Bank a micsorat dobanzile la creditele in lei si in euro in medie cu 3-4%, iar ING Bank, cu 0,25%, pentru imprumuturile de nevoi personale cu ipoteca, precum si pentru creditul ipotecar in euro. Si Garanti Bank a anuntat ieri reduceri cu caracter promotional, valabile pana la 30 iunie.

Astfel, dobanda la creditul imobiliar in euro s-a micsorat de la 9,96% la 8,94%, iar in cazul imprumutului pentru nevoi personale cu garantii reale, dobanda in euro s-a redus de la 10,14% la 9,06%.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: