Fiscul vrea ca populatia sa poata depune online Declaratia privind veniturile realizate

Data publicarii: 15-04-2009 | Finante-Banci

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect de ordin, prin care propune, ca metoda alternativa, introducerea metodei de depunere prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pentru Declaratia privind veniturile realizate, potrivit unui comunicat.

Totodata, pentru simplificarea procedurii de utilizare a serviciului de depunere a declaratiilor pe pagina de internet a ANAF, Fiscul propune ca documentele prevazute pentru solicitarea sau revocarea dreptului de utilizare a certificatelor digitale calificate sa fie depuse la organul fiscal competent pentru administrarea contribuabililor.

In prezent, aceste documente se depun la directia generala a finantelor publice judeteana sau, dupa caz, la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul.

Potrivit ordinului din 2008, toti platitorii de impozite, taxe si contributii care detin certificate digitale pot depune declaratii fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, ca metoda alternativa de declarare, in ce priveste declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cea privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, declaratia privind accizele, declaratia rectificativa, declaratia privind impozitul pe profit, decontul si decontul special de taxa pe valoarea adaugata, cel privind accizele si cel privind impozitul la titeiul din productia interna.

Din aprilie 2007, ANAF a pus la dispozitia firmelor cu domiciliul fiscal in Bucuresti sau judetul Ilfov serviciul de declarare on-line a impozitelor, taxelor si contributiilor pe pagina de internet a ANAF.

"Pe masura dezvoltarii capacitatii de servire on-line a contribuabililor, metoda de declarare on-line a fost extinsa gradual, atat in ceea ce priveste aplicarea teritoriala, cat si categoriile de contribuabili si tipurile de formulare", se mai arata in comunicat.

NewsIn