New York-ul este liderul absolut la taxele si impozitele majorate

Data publicarii: 15-04-2009 | International

Mai multe state americane au decis sa creasca nivelul de taxe si impozite, in ciuda planului de stimulare financiara adoptat de Congres, iar la acest capitol New York-ul pare sa fie de departe liderul absolut. Dupa ce California a ridicat luna trecuta impozitul pe venit la 10,55%, a venit randul New York-ului sa creasca rata la 12,62%.

Statul N.Y. a fost printre cele mai afectate de criza, iar bugetul sau de 132 de miliarde de dolari are un deficit de 17,7 mld. de dolari. 1% din cei mai bogati locuitori ai statului newyorkez platesc deja impozite pe venit de 40%, iar 0,5% din topul bogatilor platesc 30%.

Cresterea impozitelor se datoreaza unui raport al Universitatii Princeton, care a demonstrat ca dupa ridicarea impozitului pe venit in New Jersey, nivelul celor care castigau peste 500.000 de dolari pe an a crescut cu 60% intre 2003-2006. Analistii sustin ca premisa este gresita, intrucat in acei ani s-a inregistrat un boom economic, mai ales in domeniul financiar, unde lucreaza cea mai mare parte a locuitorilor din New Jersey. Pe de alta parte, New York a avut probleme din cauza ridicarii nivelului taxelor, peste 1,97 de milioane de locuitori parasind statul in ultimii 10 ani, pentru a se stabili in zone cu impozite mai mici.

De asemenea, 75.000 de persoane au ramas fara loc de munca din august 2008, iar potrivit analistilor, New York-ul va avea cea mai proasta situatie economica din cele 50 de state. Noile reguli fiscale nu ii vor ocoli nici pe cei cu venituri medii sau mici, urmand sa fie introduse 100 de taxe noi, printre care cele pentru folosirea telefoanelor mobile, pentru permise de pescuit, asigurari medicale, curent electric, apa imbuteliata, tigari, bere si vin.

Estimarile arata ca o familie care castiga sub 100.000 de dolari pe an, va plati mai mult de 800 de dolari pe taxe si impozite. N.Y. va colecta astfel 2 miliarde de dolari la buget, plus 10 mld. de dolari ajutor de la stat. Taxele vor fi ridicate si in state precum Oregon, Wisconsin, Illinois, Washington, Arizona si New Jersey.

Curentul