Criza a fost pentru SUA mai scumpa decat Al Doilea Razboi Mondial

Data publicarii: 16-04-2009 | International

Economia Statelor Unite a inceput in ultimele saptamani sa dea semne de insanatosire. Bank of America si Goldman Sachs au anuntat cresteri trimestriale cu mult peste estimarile analistilor, bursele au recuperat teren pretios, iar numarul noilor cereri de somaj a scazut cu cateva procente.

Aceasta performanta, insa, a fost obtinuta cu un cost urias, pe care multi economisti nu il privesc cu ochi buni. Potrivit acestora, trilioanele de dolari injectate in piata vor alimenta, pe termen scurt si mediu, o inflatie galopanta ce va face ca veniturile populatiei, deja serios afectate de criza, sa intre si mai mult la apa.

Pe termen lung, uriasul volum de bani dislocat in prezent se va transforma intr-o povara greu de dus de generatiile viitoare, avertizeaza analistii aflati in tabara ostila politicii interventioniste a guvernului.

Tot acestia au contabilizat cheltuielile de pana acum ale statului american menite stabilizarii economice si le-au comparat cu sumele implicate in alte evenimente majore din istoria Statelor Unite. Potrivit lor, suma este de opt ori mai mare decat cea atrasa in New Deal, planul de redresare conceput pentru iesirea din Marea Depresiune, si cu cateva sute de miliarde mai mare decat sumele cheltuile in Al Doilea Razboi Mondial.

Mai multe comparatii in filmul de mai jos:

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: