Testul FMI-BNR costa bancile sute de milioane de euro
Data publicarii: 16-04-2009 | Finante-BanciMai multe banci din Romania trebuie sa-si majoreze capitalul cu cateva sute de milioane de euro, astfel ca gradul de solvabilitate sa treaca peste pragul de 10%, avand in vedere ca unii jucatori de pe piata locala cad sub pragul minim admis, de 8%, in urma conditiilor impuse de stress testul discutat cu Fondul Monetar International, au declarat pentru Business Standard surse din piata bancara apropiate discutiilor.
Bancherii, al caror business este afectat de cresterea mai accelerata a creditelor neperformante si de solvabilitatea (calculata ca raport intre fonduri proprii si total active) sub pragul minim, in urma aplicarii scenariilor convenite cu FMI, vor fi chemati, cel mai probabil incepand de saptamana viitoare, la discutii individuale cu banca centrala. Banca Nationala a Romaniei si FMI, coautor al stress testului, iau in calcul doua scenarii, in functie de evolutia economiei Romaniei si a cursului.
Cel mai pesimist scenariu vizeaza recesiune in 2009, de -4%, iar leul se depreciaza cu 50% in doi ani. Stress testul va fi supus discutiei Comitetului de Supraveghere din BNR, cel mai probabil in aceasta saptamana, iar preocuparea BNR de-a evalua capitalul dateaza dinaintea negocierilor cu FMI, din toamna anului trecut, dar nu in complexitatea acestora. "Poti sa iei intr-un scenariu o depreciere a leului de 25-30% si un caz dramatic de 50%, intr-un interval de doi ani. Tinem cont de o cadere economica de cateva procente in acest an, dar pentru 2010 sunt semne de crestere economica. Daca s-ar materializa scenariile negative, nivelul de capitalizare ar scadea pentru unele banci mai mult, iar pentru unele ar fi sub pragul admis, de 8%. Bancile sunt incurajate sa-si majoreze capitalul pentru a trece de pragul de 9-10%", explica sursa citata scenariile luate in calcul, fara a da detalii despre jucatorii care intra in aceasta categorie.
Piata financiara anticipa varianta ca Fondul Monetar ar putea cere o recapitalizare preventiva a bancilor, astfel incat acestea sa reziste unor posibile socuri. "In opinia mea, atat timp cat bancile si-au aratat interesul de-a avea o activitate intensa in Romania si de a sustine businessul, asta implica si majorari de capital. Nu au alta varianta. Creditele neperformante vor eroda in continuare capitalul bancilor. Probabil ca, la sfarsitul lunii aprilie, situatia se va imbunatati, pentru ca bancile au luat deja masuri pentru limitarea efectelor legate de criza, cum ar fi restructurarea creditelor", a declarat pentru Business Standard Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank. Dintre bancile care si-au publicat indicatorul de solvabilitate, Leumi Bank are cel mai ridicat nivel, de peste 24%, iar UniCredit Tiriac Bank unul dintre cele mai reduse, de 10,2%. UniCredit Tiriac Bank va folosi intregul profit pe 2008 pentru capitalizarea institutiei. Bancile de talie mare care au participat la intalnirea de la Viena cu FMI si-au luat deja angajamentul de a sustine business-urile din Romania.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri