Oras cu 19.500 case, alimentat in totalitate de soare

Data publicarii: 16-04-2009 | Mediu

Florida, stat american cunoscut pentru temperaturile ridicate dominante in cea mai mare parte a anului, este locul ales de Kitson & Partners pentru construirea primului oras din lume alimentat in totalitate cu energie solara.

Viitorul oras, numit Babcock Ranch, va avea o suprafata de aproape 7 hectare, loc suficient pentru 19.500 case, toate alimentate de o centrala solara capabila sa produca 75 megawatti, a carei valoare totala este de 300 milioane dolari.

Locuitorii orasului vor trebui sa se deplaseze doar cu autovehicule electrice, in acest sens fiind pusa la punct o retea electrica speciala pentru reincarcarea bateriilor. Pentru eficientizarea retelei, dezvoltatorii vor folosi cele mai noi tehnologii solare, printre care Smart Gide, care permite autoritatilor sa monitorizeze si gestioneze energia si Smart Home, prin care locuitorii vor opera aparatele din casa cu un randament maxim. 

Constructia orasului va incepe spre sfarsitul anului. Pe langa spatiul pentru locuinte, asezarea va dispune de o suprafata considerabila pentru retail, industrie, parcuri si spatii de agrement. Alte cateva hectare vor fi alocate amplasarii panourilor solare necesare alimentarii orasului.

Cea mai mare provocare pe care o au in fata initiatorii proiectului nu se refera la partea tehnica, ci la aducerea oamenilor in oras, chiar daca dezvoltatorii promit 20.000 de locuri de munca permanente.




George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: