Bancile, in cadere libera pe bursele americane

Data publicarii: 20-04-2009 | Bursa

Prima zi de tranzactionare bursiera a saptamanii a fost nefasta pentru majoritatea bancilor americane, investitorii fiind ingrijorati de faptul ca rezultatele peste asteptari ale institutiilor financiare vin in paralel cu cresterea valorii imprumuturilor neperformante, scrie Bloomberg.

Scaderile principalilor indici bursieri americani vin dupa sase saptamani de cresteri sustinute, cea mai lunga perioada de apreciere din ultimii doi ani, care a adus indicelui Dow Jones cele mai mari castiguri din 1938 incoace.

Actiunile Bank of America au pierdut 20,5%, incheind la un pret de 8,42 dolari, in ciuda raportarii unui profit trimestrial peste estimarile analistilor. Actiunile Citigroup au intrat la apa cu 18,6%, pana la 2,97 dolari. Indexul bancar KBW a consemnat o scadere de 12,3 procente.

"Daca aruncam o privire asupra marilor banci, vedem castiguri surprinzatoare, neasteptate. Insa, trebuie sa ne intrebam asupra calitatii acestor venituri. Realitatea este ca toate bancile au raportat profituri mult mai mici decat cele de anul trecut", spune Fred Dickson, analist la D.A. Davidson & Co.

George Trifu