Forbes: Topul celor mai curate tari

Data publicarii: 20-04-2009 | Finante-Banci

Efectele din ce in ce mai vizibile ale poluarii au alertat liderii mondiali iar, in ultimele doua decenii eforturile de limitare a emisiilor de carbon si a celorlalte substante nocive pentru mediu s-au concretizat intr-o serie de initiative practice.

Poate cea mai cunoscuta dintre acestea este Protocolul de la Kyoto, primul ghid larg adoptat de protejare a mediului inconjurator care a dus, la inceputul anilor 2000, la constituirea pietei europene de tranzactionare a emisiilor de carbon, Greenhouse Gas Emission Trading Scheme.

Desi nu sunt semnatare ale Protocolului, Statele Unite ale Americii au conturat in 2009, in premiera, un echivalent al programului european de tranzactionare a carbonului, valabil momentan in zece state din estul SUA.

Pentru o mai buna monitorizare a respectarii termenilor contractului, Columbia University prin Center for International Earth Science Information Network si Yale University prin Center for Environmental Law and Policy, au dezvoltat un Index al Performantei Mediului (EPI). Cu ajutorul lui, revista Forbes a realizat un top al tarilor cu cel mai mic factor de poluare. Iata, mai jos, primele pozitii:

  1. Elvetia, cu un rating de 95,5 puncte din 100 posibile
  2. Suedia, 93,1 puncte
  3. Norvegia, 93,1 puncte
  4. Costa Rica, 90,5 puncte
  5. Columbia, 88,3 puncte
  6. Noua Zeelanda, 88,1 puncte
  7. Japonia, 84,5 puncte
  8. Croatia, 84,4 puncte
  9. Albania, 84 puncte
  10. Israel, 79,6 puncte

Redactia BankNews.ro