Salarizarea bugetarilor va fi unitara abia din 2015

Data publicarii: 20-04-2009 | Economie

Daca va trece de Guvern, Legea salarizarii unice a personalului din sistemul bugetar va produce efectele dorite abia din 2015, a declarat pentru Gandul presedintele confederatiei sindicale CNSLR-"Fratia", Marius Petcu.

El a explicat ca sistemul de salarizare nu poate fi uniformizat imediat, deoarece nu se pot reduce salariile mari, ele urmand a fi plafonate, iar cele mici sa fie indexate succesiv, pana "le ajung din urma" pe primele. In urma discutiilor purtate saptamana trecuta, sindicatele si patronatele au cazut de acord, de principiu, asupra introducerii unui sistem numit functie-echivalent. Potrivit acestuia, vor fi alese functii considerate comparabile ca volum de munca si responsabilitate, care urmeaza sa fie remunerate la fel, intr-un final.

Astfel, functia de medic primar de clinica ar urma sa fie echivalata cu cea de conferentiar universitar, capitan, consilier superior in minister sau artist liric de opera. Postul de profesor de liceu cu gradul I si o vechime de 6-10 ani ar echivala cu cel de sublocotenent, plutonier adjutant principal cu studii superioare si maistru militar principal, precum si cu cel de expert vamal principal, muzeograf gradul II, preot de parohie, farmacist, fiziokinetoterapeut, expert principal, consilier juridic principal, auditor principal. Functia de referent superior in minister ar urma sa fie echivalenta cu cea de secretar de scoala, pedagog, soldat si gradat voluntar, statistician medical sau laborant.

"S-a stabilit un set de criterii in functie de care va fi evaluat fiecare post in parte, astfel incat raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu sa fie de maximum 1 la 20, nu 1 la 50 sau 1 la 70, cum se intampla in prezent in unele institutii de stat", preciza Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.

Integral in Gandul