Ce meserii au avut liderii lumii inainte de a intra in politica

Data publicarii: 20-04-2009 | International

Cand presedintele SUA, Barack Obama, s-a intalnit cu omologul sau chinez, Hu Jintao, nu a fost doar o alaturare a doi sefi de stat, ci si a doua profesii: un avocat antrenat sa gaseasca cele mai bune argumente in sustinerea unei cauze si un inginer specializat in constructia de structuri de rezistenta.

Publicatia The Economist a realizat un studiu prin care a determinat ce profesii au avut liderii lumii inainte de a imbratisa cariera politica. In acest sens, editorii revistei au folosit informatiile stranse in "International Who's Who" pentru aproape 5.000 de politicieni din intreaga lume.

Conform cercetarii, fiecare zona are propriul ei specific. Astfel, in Africa, cei mai multi oameni politici au un background militar. Avocatii si juristii sunt dominanti in tarile democratice precum Germania, Franta sau SUA.

China manifesta o slabiciune pentru ingineri, lucru in parte explicabil prin accentul pus de tarile comuniste in dezvoltarea unei solide baze de ingineri. In Egipt, cea mai mare parte a liderilor provine din mediul academic, in Coreea de Sud din randul functionarilor publici, iar in Brazilia din randul cadrelor medicale. 

La nivel mondial predomina avocatii, cu o pondere de aproape 20%. Urmeaza oamenii de afaceri (17%), diplomatii (13%), militarii (11%), jurnalistii (8%), economistii (8%), medicii (7%), profesorii universitari (6%) si inginerii (6%).

George Trifu