Mafia painii: 700 milioane de euro pe an

Data publicarii: 21-04-2009 | Afaceri

Jumatate din produsele de panificatie din Romania sunt vandute "la negru". Sutele de ilegalitati inregistrate in ultima perioada au determinat autoritatile sa ia masuri. Politia are in plina desfasurare actiunile "Spicul" si "Vatra".

Patronatul Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN) sustine ca, din cauza taxelor foarte mari, in fiecare an, evaziunea fiscala din acest domeniu atinge aproximativ 700 de milioane de euro. Mai mult, in primele doua luni ale lui 2009, s-a estimat ca jumatate din aceasta piata a functionat "la negru".
 
Aceste date sunt confirmate si de Ministerul Administratiei si Internelor, care a cerut ca societatile care produc ori comercializeaza faina si produse de panificatie sa fie controlate "la sange".  

"Vreau sa dispara painea «murdara» de pe masa romanului si va asigur ca nicio firma de morarit si panificatie care nu respecta legea nu va ramane nesanctionata. Nu doar legalitatea producerii si vanzarii painii e controlata, ci si a carnii, laptelui, legumelor, fructelor, tot ce inseamna alimente.

Nu e de joaca. Avem un plan national de combatere si prevenire a evaziunii fiscale", a declarat Dan Nica, ministrul de Interne.

Lantul ilegalitatilor

Sumele importante de bani care "ocolesc" bugetul nu provin doar din vanzarea painii. Politistii spun ca evaziunea fiscala din domeniul panificatiei nu se inregistreaza numai la produsul finit, ci incepe de la achizitionarea materiei prime.

O parte dintre brutarii fac paine cu faina obtinuta din grau achizitionat fara acte. Apoi exista foarte multe puncte de desfacere care vand produse fara acte. Astfel, se ajunge la un lant intreg de ilegalitati.

Peste 130 de infractiuni in trei luni

Politia Romana a declansat actiunile "Spicul" si "Vatra", in cadrul carora sunt verificate activitatile de productie interna si schimburile intracomunitare cu produse cerealiere si derivate ale acestora. 

De la inceputul acestui an, 48 de politisti de la Investigarea Fraudelor, impreuna cu inspectorii Garzii Financiare si ai Oficiului pentru Protectia Consumatorului au luat la puricat toate actele producatorilor si vanzatorilor de alimente.

Rapoartele Politiei Romane arata ca, in primele trei luni ale anului 2009, au fost verificate 450 de societati comerciale din domeniul panificatiei.

In urma controalelor au fost constatate peste 130 de infractiuni. Au fost date peste 140 de amenzi in valoare totala de 310.000 lei, iar in aproximativ 40 de cazuri s‑au intocmit dosare penale. Prejudiciul adus de aceste firme bugetului consolidat de stat depaseste 74.000 lei.

Pedepse

Potrivit Codului Penal, pentru ca nu au inregistrat toate tranzactiile in eviden­tele contabile, adminis­tra­torii societatilor la care au fost gasite nereguli risca pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 2 si 8 ani si interzicerea unor drepturi.

Capitala, raiul evaziunii fiscale

Cele mai multe dosare penale au fost intocmite in Bucuresti. In urma controalelor efectuate la sediile a 75 de firme, s-au constatat 29 de infractiuni, iar in 28 de cazuri s-a intocmit dosar penal.

Printre firmele cu probleme se numara producatorul de biscuiti SC Onix International Comimpex SRL si SC Fiba Trading Company IMPEX SRL, ambele din Bucuresti.

Administratorii celor doua societati sunt cercetati in stare de libertate pentru evaziune fiscala si fals intelectual, pentru ca nu au inregistrat in evidentele contabile cantitati importante de materie prima si marfuri, sustragandu-se astfel de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat. O alta firma care a intrat in vizorul autoritatilor pentru abateri grave este SC Panfloris SRL Moinesti.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: