Femeile castiga cu pana la 60% mai putin decat barbatii

Data publicarii: 22-04-2009 | HR/Cariere

Femeile care lucreaza in sectorul financiar din Marea Britanie castiga cu pana la 60% mai putin decat barbatii, potrivit unui raport intocmit de Comisia pentru Drepturile Omului. Potrivit studiului, femeile care lucreaza program full time in domeniul serviciilor financiare castiga cu circa 40% mai putin decat barbatii. In restul sectoarelor economice diferenta dintre sexe este de circa 17% in favoarea barbatilor. In domeniul fondurilor de investitii si al tranzactiilor bursiere, diferenta ajunge la aproape 60%. Aproape 70% dintre barbati au castigat anul trecut peste 29.400 de lire sterline (40.000 de euro), in timp ce 70% dintre femei au castigat sub aceasta suma. Daca se iau in calcul si bonusurile, diferenta ajunge la aproape 80%.

Aceste diferente se inregistreaza in conditiile in care, in acest sector, numarul barbatilor este aproape egal cu cel al femeilor. "Oricum ai privi aceste date, femeile nu au un status egal cu barbatii. Nu profitam de talentul femeilor intr-unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei mondiale, lucru de neadmis in actualul context economic", a declarat Trevor Phillips, presedintele comisiei.

Membrii comisiei au adresat autoritatilor britanice o cerere de remediere a acestei probleme in cadrul unui program ce va fi derulat in viitorul apropiat. Astfel, se cere o mai mare transparenta in cadrul platilor care se fac si se va incerca eliminarea clauzelor care interzic angatilor sa vorbeasca despre salariile lor. "Acest raport arata ca City-ul londonez a esuat lamentabil in incercarea de a scapa de reputatia de a fi macho si de a avea un mediu de afaceri impenetrabil pentru cei din exterior", a declarat Brendan Barber, secretar general al Congresului Sindicatelor din Comert.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: