FMI critica UE pentru modul in care a gestionat criza economica
Data publicarii: 23-04-2009 | InternationalDupa mai multe luni de la izbucnirea crizei economice si in pofida promisiunilor lor, europenii au fost criticati de FMI pentru modul in care au gestionat aceasta situatie, necoordonat si fara ambitie, relateaza AFP.
Fondul Monetar International (FMI) a afirmat miercuri intr-un raport ca nivelul de coordonare in Europa in fata tulburarilor financiare izbucnite in toamna anului 2008 "este departe de a fi optima". "Responsabilii politici au fost suprinsi de mai multe ori de virulenta crizei si au cedat in fata reflexelor nationale", ceea ce a subminat eficienta transfrontaliera a masurilor, potrivit FMI.
"Mentinerea sub control a problemelor mai mari ale sistemului financiar european (...) necesita un raspuns mult mai puternic si coordonat la criza", subliniaza Fondul.
Inainte de summitul G20 de la Londra, Statele Unite le-au cerut europenilor sa depuna un efort mai mare pentru relansarea bugetara, pe fondul amplorii recesiunii mondiale. UE a anuntat masuri evaluate la circa 400 de miliarde de euro pentru 2009 si 2010.
Din punctul de vedere al FMI, europenilor le-a lipsit de asemenea un "cadru de asistenta reciproca" suficient de puternic, "pentru a facilita un raspuns rapid si comun in fata dificultatilor de plata care au aparut in toate statele membre UE" si in special in tarile din Europa de Est.
FMI le reproseaza europenilor si faptul ca au intarziat prea mult inainte de a lua masuri coordonate pentru curata bilantul institutiilor bancare de activele toxice, un fenomen care a impiedicat piata creditului sa revina la normal. "Atat in Germania, cat si in alte tari din Europa sau in Statele Unite, (s-a actionat - n.red.) prea lent in acest dosar", a spus luni directorul general al FMI Dominique Strauss-Kahn.
Pentru a ajuta bancile sa scape de activele toxice, Guvernul german si-a luat marti angajamentul sa gaseasca o solutie inainte de alegerile legislative din luna septembrie, dupa mai multe luni de tergiversari privind crearea unor banci pentru creditele neperformante, asa numitele "bad banks". Insa aceasta optiune a generat divergente in UE.
Putine state, cu exceptia Irlandei si Marii Britanii au anuntat deocamdata masuri. Si este putin probabil sa fie gasit cu un raspuns coordonat la nivel euroean in acest domeniu crucial pentru relansarea economica.
Aceste concluzii intervin in conditiile in care si seful diplomatiei belgiene, Karel De Gucht, a criticat luni foarte vehement modul in care Uniunea Europeana a reactionat in fata crizei. "Criza a scos la lumina slabiciunile Europei. Am asteptat din partea sa un raspuns energic si mai mult leadership. Acest lucru nu s-a intamplat. Din contra, Europa este confuza", a spus el. Gucht a criticat in special tentatia marilor tari din UE de a lua decizii singure, fara a le consulta si pe cele mici.
Presedintele bancii centrale germane Axel Weber, unul dintre cei mai influenti membri ai Bancii Centrale Europene (BCE), a criticat la randul sau miercuri conditiile prea stricte, din punctul sau de vedere, impuse de Comisia Europeana pentru validarea planurilor de ajutor public acordat bancilor aflate in criza. Intr-un interviu acordat Financial Times, el a reprosat Bruxellesu-ul faptul ca obliga unele banci sa vanda activitati rentabile in strainatate, cu riscul de a agrava o posibila penurie de credite in Zona euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri