Depozitarul Central se conecteaza joi cu depozitarul international Clearstream Banking Luxemburg

Data publicarii: 23-04-2009 | Bursa

Conexiunea dintre Depozitar Central al Bursei de Valori Bucuresti si depozitarul international Clearstream Banking Luxemburg va deveni operationala de joi, permitand astfel investitorilor sa tranzactioneze obligatiuni BERD atat pe piata locala, cat si la Bursa din Londra.

Tot joi, obligatiunile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) emise la inceputul lunii februarie, in valoare de 115 milioane lei si cu scadenta in 5 februarie 2019, vor intra la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Noua emisiune internationala va fi listata simultan pe Bursa din Bucuresti si pe cea din Londra, avand o maturitate de zece ani si o dobanda anuala de 11,25%.

In ianuarie, Depozitarul Central a anuntat conectarea directa cu Clearstream Banking Luxemburg, una dintre cele mai mari instutitii de profil din Europa, menita sa faciliteze tranzactionarea eurobondurilor de pe pietele externe, prin intermediul sistemului RoClear.

In urma realizarii acestei conexiuni, se va realiza o reducere substantiala a costurilor de tranzactionare, anticipandu-se totodata cresterea lichiditatii la Bursa de Valori Bucuresti.

RoClear este un sistem de compensare-decontare a operatiunilor cu instrumente financiare aflat in proprietatea si administrarea Depozitarului Central.

Depozitarul Central si-a inceput activitatea pe 3 ianuarie 2007, ca unic prestator de servicii pentru societatile tranzactionate, in baza deciziilor de infiintare si functionare emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Bursa de Valori Bucuresti si cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) se numara printre actionarii Depozitarului Central.

Pe BVB se tranzactioneaza si alte doua emisiuni de obligatiuni internationale emise de Banca Europeana de Investitii (BEI) si de Banca Internationala de Recostructie si Dezvoltare (BIRD).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: