Incep noptile albe ale bancherilor cu credite fara garantii
Data publicarii: 23-04-2009 | Finante-BanciRestantele populatiei mai mari de 30 de zile au inregistrat, in premiera, un salt de 18% in februarie, ajungand la 308 mil. euro, iar bancherii, care au dat detasati credite doar cu buletinul sau au alergat dupa cota de piata, stau acum cu ochii pe creditele fara garantii acordate populatiei. Creditele fara garantii reprezinta cam jumatate din totalul imprumuturilor accesate de romani pentru consum, de 17,75 mld. euro. Rata de default (neplata) este cea mai ridicata la imprumuturile negarantate, iar sansele de recuperare integrala sunt extrem de reduse.
Restantele adunate de populatie si companii au sarit pragul de un miliard de euro, fiind cifrate la 1,047 mld. euro in februarie, potrivit datelor BNR, iar bancherii pun in fiecare luna cateva sute de milioane de euro deoparte pentru provizioane. Numai in februarie, bancherii au pus la saltea 246 mil. euro pentru neperformanta creditelor, totalul sumelor provizionate fiind de 2,24 mld. euro.
"Ma astept sa se deterioreze in continuare climatul, iar bancile vor continua sa constituie provizioane. Principala grija a bancherilor sunt restantele la creditele de consum fara garantie, fiind dificil de estimat cat vor reusi sa recupereze", a declarat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank. Situatia creditelor din portofoliile bancilor se deterioreaza pe zi ce trece de vreme ce leul pierde teren in fata monedei unice, iar numarul romanilor ramasi fara loc de munca este in crestere. Daca in luna ianuarie, 60% din creditele acordate romanilor puteau fi considerate "curate", ponderea este in scadere in februarie, la 59%. Bancherii sunt ingrijorati de vreme ce creditele incluse in categoria pierdere si indoielnic ocupa o pondere de 8,43% in totalul imprumuturilor, de 46,3 mld. euro, fata de 7,61% in ianuarie.
Creditele de consum acordate romanilor reprezinta cam trei sferturi din totalul imprumuturilor accesate de populatie. Bancile au expunere pe creditele de nevoi personale fara garantie de la 10% la 80%. "Ponderea ridicata a creditelor negarantate in totalul imprumuturilor restante ale populatiei este mai mare. Incepand cu anul 2008 ne-am axat pe acordarea de credite ipotecare, astfel ca ponderea creditelor fara garantii acordate, a scazut la 30% de la 60% in 2007", precizeaza Ramona Barbu, director executiv al brokerului de credite DBSol Consulting.
Bancherii au trecut, in criza, la solutii de compromis si restructureaza creditele clientilor ajunsi in incapacitate de plata sau chiar mai taie din dobanzi. "Bancile care au fost agresive in castigarea cotei de piata vor avea in portofoliu o serie de probleme. Au fost niste luni in care leul s-a depreciat si care se suprapun cresterii numarului de someri. Fiecare banca pune in aplicare o serie de masuri de restructurare a creditelor clientilor care nu pot achita ratele", explica Lucian Anghel, analist-sef al BCR.
Din totalul restantelor populatiei la credite, leul ocupa cea mai mare pondere, fiind urmat de euro. Restantele la creditele in franci elvetieni sunt incluse la categoria alte monede, dar, in prezent, nu sunt ridicate, din moment ce imprumuturile in franci au avut, in principal, dobanda preferentiala in primii doi ani.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri