Incep noptile albe ale bancherilor cu credite fara garantii

Data publicarii: 23-04-2009 | Finante-Banci

Dureri de capRestantele populatiei mai mari de 30 de zile au inregistrat, in premiera, un salt de 18% in februarie, ajungand la 308 mil. euro, iar bancherii, care au dat detasati credite doar cu buletinul sau au alergat dupa cota de piata, stau acum cu ochii pe creditele fara garantii acordate populatiei. Creditele fara garantii reprezinta cam jumatate din totalul imprumuturilor accesate de romani pentru consum, de 17,75 mld. euro. Rata de default (neplata) este cea mai ridicata la imprumuturile negarantate, iar sansele de recuperare integrala sunt extrem de reduse.

Restantele adunate de populatie si companii au sarit pragul de un miliard de euro, fiind cifrate la 1,047 mld. euro in februarie, potrivit datelor BNR, iar bancherii pun in fiecare luna cateva sute de milioane de euro deoparte pentru provizioane. Numai in februarie, bancherii au pus la saltea 246 mil. euro pentru neperformanta creditelor, totalul sumelor provizionate fiind de 2,24 mld. euro.

"Ma astept sa se deterioreze in continuare climatul, iar bancile vor continua sa constituie provizioane. Principala grija a bancherilor sunt restantele la creditele de consum fara garantie, fiind dificil de estimat cat vor reusi sa recupereze", a declarat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank. Situatia creditelor din portofoliile bancilor se deterioreaza pe zi ce trece de vreme ce leul pierde teren in fata monedei unice, iar numarul romanilor ramasi fara loc de munca este in crestere. Daca in luna ianuarie, 60% din creditele acordate romanilor puteau fi considerate "curate", ponderea este in scadere in februarie, la 59%. Bancherii sunt ingrijorati de vreme ce creditele incluse in categoria pierdere si indoielnic ocupa o pondere de 8,43% in totalul imprumuturilor, de 46,3 mld. euro, fata de 7,61% in ianuarie.

Creditele de consum acordate romanilor reprezinta cam trei sferturi din totalul imprumuturilor accesate de populatie. Bancile au expunere pe creditele de nevoi personale fara garantie de la 10% la 80%. "Ponderea ridicata a creditelor negarantate in totalul imprumuturilor restante ale populatiei este mai mare. Incepand cu anul 2008 ne-am axat pe acordarea de credite ipotecare, astfel ca ponderea creditelor fara garantii acordate, a scazut la 30% de la 60% in 2007", precizeaza Ramona Barbu, director executiv al brokerului de credite DBSol Consulting.

Bancherii au trecut, in criza, la solutii de compromis si restructureaza creditele clientilor ajunsi in incapacitate de plata sau chiar mai taie din dobanzi. "Bancile care au fost agresive in castigarea cotei de piata vor avea in portofoliu o serie de probleme. Au fost niste luni in care leul s-a depreciat si care se suprapun cresterii numarului de someri. Fiecare banca pune in aplicare o serie de masuri de restructurare a creditelor clientilor care nu pot achita ratele", explica Lucian Anghel, analist-sef al BCR.

Din totalul restantelor populatiei la credite, leul ocupa cea mai mare pondere, fiind urmat de euro. Restantele la creditele in franci elvetieni sunt incluse la categoria alte monede, dar, in prezent, nu sunt ridicate, din moment ce imprumuturile in franci au avut, in principal, dobanda preferentiala in primii doi ani.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: