Angajatii accepta salarii mici pentru a-si pastra jobul

Data publicarii: 23-04-2009 | HR/Cariere

Majoritatea angajatilor americani (90%) sunt dispusi sa accepte reduceri salariale sau sa-si reduca programul de lucru pentru a-si salva jobul, potrivit unui raport al firmei de cercetare Opinion Research Corporation. Studiul arata ca opt din zece angajati sunt dispusi sa accepte o saptamana de lucru comprimata, 60% ar accepta zile de concediu fara plata, 48% si-ar imparti joburile cu colegii, in timp ce 47% spun ca ar accepta si reduceri salariale, si reducerea programului de lucru.

Pe de alta parte, doar patru din zece angajati ar accepta o reducere a salariului, continuand sa munceasca acelasi numar de ore, iar mai putin de 40% dintre respondenti ar fi dispusi sa-si schimbe statutul de angajat permanent cu un contract de colaborare.

Potrivit studiului, 90% dintre respondenti si-au schimbat planurile de angajare, aproximativ 60% cred ca vor ramane la actualul angajator mai mult decat au planuit si se gandesc chiar la pensionare. In acelasi timp, aproape 60% spun ca economisesc mai mult si cheltuiesc mai putin, gandindu-se la schimbarile ce s-ar putea produce in contextul economic actual.

In ceea ce priveste tipul de flexibilitate la locul de munca dorit in acest an, majoritatea respondentilor (peste 70%) vor sa-si modifice programul pe care il au in prezent, peste 50% ar dori sa aiba posibilitatea sa lucreze de acasa, in timp ce 12% ar dori sa lucreze mai putin. Totusi, aproape 20% dintre angajati declara ca au mai putin timp liber decat anul trecut, 2% dintre acestia au spus ca nu au deloc timp liber, iar peste 20% au raspuns ca au mai mult timp liber anul acesta decat in aceeasi perioada a anului trecut.

La capitolul presiune la locul de munca, studiul arata ca stresul resimtit de catre angajatii americani a crescut cu 85% in ultimele 12 luni. In plus, motivarea si energia angajatilor au scazut simtitor in ultima perioada.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: