Cheltuielile de consum inregistreaza o scadere rapida in Europa de Est

Data publicarii: 24-04-2009 | Diverse

Cheltuielile de consum din Europa de Est inregistreaza o diminuare rapida in contextul crizei, dupa ani de cresteri, desi pietele nu sunt nici pe departe saturate, potrivit unui studiu publicat la Viena, relateaza AFP.

Cheltuielile de consum, care au crescut in ultimii ani cu aproape 10% pe an, "nu vor continua in niciun caz sa progreseze in acest ritm in urmatorii ani", si ar putea chiar sa scada in tari ca Romania, Bulgaria si Ucraina, desi piata bunurilor durabile, in special cea auto, din regiune, nu este nici pe departe saturata, a subliniat Wolfgang Richter, din cadrul RegioPlan.

Studiul evidentiaza, de asemenea, diferente extrem de mari intre cheltuielile de consum din diferite tari ale regiunii. Astfel, raportul ajunge la 1 la 8 intre fondurile de 1.700 euro alocate pentru cheltuielile saptamanale din Slovenia si cele de 214 euro alocate in Ucraina.

In cadrul studiului realizat pentru zece tari, Slovenia este urmata de Croatia (1.000 euro), apoi de Ungaria, Slovacia, Cehia si Polonia (900-1.000 euro) si, in cele din urma, de Romania, Bulgaria si Serbia (400-500 euro).

Nivelul cheltuielilor pentru alimente este invers proportional cu nivelul total al cheltuielilor, ajungand la 54% in Ucraina si la numai 17% in Slovenia, tara ce face parte din zona euro. In Romania si Bulgaria, nivelul cheltuielilor destinate alimentelor este de circa 40%.

Datele statistice arata ca cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in trimestrul IV din 2008 s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (40%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (21,1%), cele pentru imbracaminte si incaltaminte (7,4%), precum si bauturi alcoolice si tutun (6,9%).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: