Estul isi va reveni mai repede decat Occidentul

Data publicarii: 24-04-2009 | Economie

Economiile emergente din Europa vor creste cu 0,8% anul viitor, in timp ce in zona euro va continua recesiunea, scaderea fiind prognozata la 0,4%. Masurile luate de autoritatile din toata lumea nu au reusit sa elimine efectele negative ale crizei economice.

Economiile emergente europene, exclusiv cele doua state membre ale zonei euro, Slovenia si Slovacia, plus Cehia, vor inregistra anul viitor un avans de 0,8%, dupa ce in acest an este preconizata o scadere de 3,7%, se arata in prognoza de primavara a FMI.

Pentru statele din fosta Uniune Sovietica se estimeaza o scadere mai accentuata in acest an, de 5,1%, pentru ca in 2010 sa revina pe crestere, cu 1,2%. Economiile din Europa de Est, care in ultimii ani au avansat mai rapid decat cele din Vest, sunt afectate de cererea scazuta pentru export si de iesirile de capital.

Ungaria, Letonia, Serbia si Romania au fost nevoite sa ceara imprumuturi de la FMI si alte institutii internationale pentru a depasi criza. "Din cauza dependentei mari de intrarile de capital strain, aceste economii sunt mult mai afectate decat cele din Asia", se arata in raportul FMI.

Tarile baltice ar urma sa se confrunte in acest an cu cea mai grava recesiune economica din regiune, de 10,6%, respectiv 10% in Estonia si Lituania, in timp ce in Letonia contractia economica va fi de 12%, maximul zonei.

In 2010, declinul economic din regiunea baltica se va diminua la 2,3%, ramanand insa cel mai ridicat din Europa Centrala si de Est. Pentru Ungaria, specialistii Fondului se asteapta la o scadere a activitatii economice de 3,3% in 2009, urmand ca aceasta sa mai scada cu 0,4% in 2010.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: