Sapte gadgeturi pentru ecologisti

Data publicarii: 24-04-2009 | Mediu

Marea Recesiune, asa cum a fost numita de unii analisti actuala criza financiara, are si cateva parti pozitive. Intrarea la apa a bugetului a determinat populatia globului sa caute solutii de economisire, iar pe fabricantii de bunuri sa produca obiecte mai eficiente si, chiar daca nu acest aspect a primat, mai prietenoase cu mediul inconjurator.

Editorii revistei Wired au decis sa marcheze Ziua Pamantului prin prezentarea celor mai recente inventii ecologice, a caror concepere si constructie s-a ghidat dupa principiul protectiei mediului. Iata, mai jos, propunerile Wired.

1. Kiwi, dispozitivul care iti arata cat de ecologic conduci. Aparatul costa 290 de dolari si poate fi utilizat de posesorii de masini cu port OBDII, care colecteaza prin senzori informatii despre functionarea masinii. Soferii pot amplasa aparatul intr-un punct vizibil, astfel incat sa vada in timp real cat de eficient conduc. 

2. Centrul de Reciclare All-in-One. Acesta este un container cu multiple compartimente, astfel incat proprietarii sa poata sorta gunoiul si sa il puna pe categorii distincte. In plus, dispozitivul are un reminder care poate fi programat sa anunte ziua in care firmele care se ocupa cu colectarea gunoiului menajer vin in zona.

3. Geanta solara. Aceasta are montat pe partea exterioara un panou solar. Energia captata este depozitata intr-o baterie si, prin intermediul unor adaptoare, permite conectarea si incarcarea obiectelor electronice de mici dimensiuni. Pretul pleaca de la 330 dolari si ajunge la 500 dolari.

4. Aplicatia 'Ce este Proaspat' disponibila pentru iPhone. Cei care o au instalata sunt anuntati care sunt fructele si legumele de sezon din zona. Daca un anumit fruct nu este diponibil in oras, aplicatia iti va spune care este cel mai apropiat loc unde poate fi gasit.

5. PowerCost Monitor, inovatie a celor de la BlueLine, permite monitorizarea stricta a consumului de electricitate. Aparatul transforma automat kilowatii consumati in lei.

6. Evernote este o aplicatie gandita sa reduca consumul de hartie. Cu ajutorul ei, documente de afaceri, liste de cumparaturi, note diverse, hartii, etc pot fi digitalizate si accesate de pe orice platforma cu acces la internet.

7. Becul Purely Anion nu doar ca reduce consumul de electricitate, ci si purifica aerul prin indepartarea fumului de tigara, prafului si a altor substante nocive. Mai mult, generatorul de ioni negativi incorporat in bulb neutralizeaza ionii pozitivi raspunzatori, in opinia medicilor, de generarea starilor de depresie sau iritare. Pretul becului este de 19 dolari, iar durata de viata de doi ani.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: