Bancile dau unda verde la credite

Data publicarii: 27-04-2009 | Finante-Banci

Bancherii au iesit in piata cu oferte promotionale pentru populatie la imprumuturile ipotecare sau de consum, semnal ca incep sa dea verde la credite, dupa cateva luni in care creditarea aproape a batut pasul pe loc. Promotiile vin de la jucatori mari din piata, cum sunt Banca Transilvania si Raiffeisen Bank, precum si de la banci de talie mai mica, cum ar fi Millennium Bank sau Marfin Bank.

"Bancile incearca sa promoveze creditarea. In momentul in care bancile nu dau credite, profitul are de suferit. Nefiind cerere de credite, bancile trebuie sa micsoreze costurile cu dobanzile. Daca aceste reduceri de costuri nu sunt suficiente, vom asista, in urmatoarea perioada, la noi diminuari ale dobanzilor", explica Nicolaie-Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

Banca Transilvania, jucator plasat in Top 10 in functie de active, a lansat in piata oferte promotionale de creditare cu dobanda fixa pana in anul 2011. Astfel, pentru un credit ipotecar in euro, clientul plateste o dobanda fixa de 8% pe an pana la 1 ianuarie 2011, dupa care dobanda va fi de EURIBOR 6M plus o marja de 8%. Valoarea maxima a creditului care poate fi acordat este de 250.000 de euro, avansul minim la imprumutul ipotecar fiind de 15%.

Banca practica un grad de indatorare de 60% din veniturile nete ale solicitantului, perioada maxima pentru care se aproba creditul fiind de 30 de ani. Banca Transilvania ofera credite de nevoi personale in euro, cu garantie imobiliara, la o dobanda fixa de 8,5% pana in 2011, dupa aceasta data dobanda fiind variabila, de EURIBOR 6M plus o marja de 8,5%. Suma maxima ce poate fi imprumutata este de 250.000 de euro, pe o perioada de maximum 30 de ani, fara a percepe avans.

Millennium Bank, subsidiara locala a celui mai mare grup financiar privat din Portugalia, a lansat o oferta de credite ipotecare si credite de nevoi personale cu ipoteca adaptata actualelor conditii ale pietei, singurul comision fiind cel de acordare, de maximum 2%. Clientii Millennium Bank beneficiaza de gratuitate in ceea ce priveste comisioanele de analiza, de administrare si de rambursare anticipata. Creditul ipotecar de la Millennium Bank se acorda pe o perioada de pana la 30 de ani, dobanda fiind de EURIBOR 3M plus o marja de 8% la euro si de ROBOR 3M plus o marja de 10% la imprumuturile in moneda nationala. Finantarea poate ajunge pana la 70% din valoarea locuintei achizitionate si poate fi de maximum 300.000 de euro. Creditul de nevoi personale cu ipoteca ofera 65% din valoarea imobilului ipotecat si poate ajunge la maximum 150.000 de euro, perioada de rambursare fiind de 20 de ani.

Grecii de la Marfin Bank ofera credite imobiliare de pana la 60% din valoarea evaluata a garantiilor, rata dobanzii la imprumurile in euro fiind de 7,65% si de 15,50% la creditele in lei. Gradul de indatorare este de 35% din venitul lunar net. Banca ofera si credite pentru nevoi personale pe o perioada de maximum 20 de ani, suma maxima ce se poate contracta fiind de 100.000 de euro. Rata dobanzii este variabila, de 8,15% pe an la euro si de 16% la lei. Raiffeisen Bank, jucator plasat in Top 5 in functie de active, a redus cu 2% dobanda la creditele de consum pe care le promoveaza.

Clientul poate accesa un credit fara garantii de maximum 10.000 de euro, pe o perioada intre sase luni si zece ani. Astfel, pentru un credit de peste 7.000 de euro, un client plateste o dobanda anuala de 11,65% (EURIBOR 6M plus o marja de 9,75%), iar la lei, dobanda este de 18,11%.

Luna mai ar putea aduce o detensionare a pietei creditelor, in conditiile in care este asteptata eliberarea in piata a circa 800 milioane de euro, dupa scaderea la zero a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani.

Expertii pietei financiare au observat in ultima luna o relaxare a presiunii pe dobanzile la disponibilitati, care va avea ca efect si o relaxare a dobanzilor la credite, efect sesizabil in cazul catorva banci.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: