Pensie de parasutista: 31.500 de lei

Data publicarii: 29-04-2009 | Diverse

Pilotii si instructorii de parasutism au facut din greu ore suplimentare in ultimele luni de munca pentru a primi pensii de sute de milioane de lei vechi. "In anul 2008 au iesit la pensie 35 de piloti si instructori de parasutism", spune George Rotaru, directorul Aeroclubului Roman. Graba aparenta e justificata de faptul ca unii dintre ei beneficiaza acum de venituri de pana la 30.000 de lei pe luna, deoarece au profitat de o lege speciala, care prevede ca pensia lor se calculeaza dupa venitul obtinut in ultimele trei luni de lucru. Ceea ce inseamna ca vara trecuta au zburat zi si noapte, pentru a castiga sute de milioane de lei vechi. Unul dintre acestia este chiar fostul director al Aeroclubului, Constantin Voicu, cu o pensie de 300 milioane de lei vechi.

Cat timp se afla in campul muncii, un astfel de pilot sau de instructor din cadrul Aeroclubului este platit cu un salariu de baza cuprins intre 900 si 1.300 de lei, pentru ca in cele sase-sapte luni in care poate zbura sa primeasca 65 de lei pentru fiecare ora petrecuta la mansa.
 
Un "tur de pista" ii aduce 20 de lei, fiind clar surclasat de acrobatiile aeriene, taxate cu 130 de lei ora. Cum un pilot poate zbura si 80 de ore pe luna, iar numarul turelor de pista efectuate poate ajunge la 300, veniturile lor ajung de multe ori sa se ridice la cateva sute bune de milioane de lei vechi, acestora adaugandu-li-se sporurile psihic, tehnic si de inspectie. Mai mult decat pilotii ajung sa castige instructorii de parasutism. Ministerul Transporturilor ne-a comunicat ca topul pensiilor din Aeroclub este condus de un astfel de instructor, Valerica Popescu, a carei pensie este de 315 de milioane de lei vechi. "Salturile lor sunt mult mai bine platite, iar inainte sa iasa la pensie pot figura si cu cate un salt pe zi", ne-au spus surse din domeniul aviatic. Ministerul Muncii a notificat Ministerul Transporturilor ca pilotii sportivi au pensii exagerate, iar ministrul Radu Berceanu a decis sa limiteze in prezent indemnizatiile instructorilor. "Am stabilit niste criterii care limiteaza la aproximativ sase, sapte mii de lei pe luna venitul unui instructor. Si asta doar pentru cineva cu o vechime de 20 de ani de zbor si cu specializari in domeniu", a precizat directorul Rotaru. Pentru instruirea unei noi generatii de piloti, Aeroclubul trebuie sa scoata acum din buzunar 750.000 de euro.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: