Orchestra creierelor: instrumentele muzicale inlocuite cu undele cerebrale

Data publicarii: 03-05-2009 | Diverse

In urma cu cateva zile, capitala Cehiei, Praga, a gazduit o premiera mondiala: prima orchestra care a reusit sa-si interpreteze partitura fara sa se foloseasca de niciun instrument muzical, acestea fiind inlocuite cu sisteme complexe de captare a undelor cerebrale.

Proiectul Multimodal Brain Orchestra a fost pus la punct de grupul Synthetic, Perceptive, Emotive and Cognitive Systems (SPECS) din cadrul Universitatii Pompeu Fabra, Barcelona. Piesa interpretata, Xmotion, a fost compusa de Jonatas Manzolli.

"Relativ recent am inceput sa apreciem legatura subtila dintre minte, creier si corp. Insa ne putem intreba de ce este in stare mintea si creierul daca sunt puse in legatura directa cu lumea inconjuratoare, fara intermedierea trupului", spune Paul Verschure, coordonatorul proiectului.

Orchestra este compusa din mai multi instrumentisti profesionisti. Undele cerebrale ale acestora au fost captate printr-o casca cu senzori legata la un computer puternic. Stimulii au fost reglati si modulati in prealabil printr-un tomograf. Rezultatul final poate fi vizionat mai jos.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: