Motocicleta cu motor V8 si aproape 1.500 kg

Data publicarii: Astazi, 05-05-2009 | Auto

Scripps-Booth Bi-Autogo este unul din nenumaratele experimente desfasurate de-a lungul timpului de inginerii dornici sa se impuna in lumea vehiculelor cu propulsoare pe combustie interna. Un experiment care, chiar daca in cea mai mare parte a ramas in istorie doar ca o curiozitate si o dovada de megalomanie, a adus totusi cateva inovatii mentinute pana astazi: butonul de claxon incorporat in volan, tetiera si usa cu balamale mascate.

James Scripps-Booth si-a finalizat vehiculul in 1913 si, desi i-a montat un motor de 8 cilindri cu peste 6.000 de centimetri cubi, nu l-a gandit ca pe o masina, ci ca pe o motocicleta. Suplimentar celor doua roti, inginerul a adaugat in partea din spate alte doua roti mai mici astfel incat la viteze mici, cele aproape 1.500 kg ale bolidului sa ramana in pozitia verticala.

Scripps-Booth Bi-Autogo se afla in prezent la Detroit Historical Museum. Se poate spune ca motocicleta a prefigurat tendinta ulterioara a constructorilor americani, sensibili la motoarele de mari dimensiuni.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: