Geoana ii da CEC-ul lui Vintu

Data publicarii: Astazi, 05-05-2009 | Politica

Presedintele PSD a facut lobby pe langa premierul Boc sa grabeasca numirea lui Enache Jiru, un apropiat al lui SOV. Mircea Geoana se da peste cap pentru a satisface dorinta lui Sorin Ovidiu Vintu de a-si vedea odata omul instalat la conducerea CEC Bank. Este vorba de Enache Jiru, un apropiat al mogulului, a carui numire a fost decisa la inceputul anului, dar care a fost intarziata luni de zile de PDL. Iritat de aceasta tergiversare, sustin surse din PSD, Vintu a inceput sa faca presiuni, inclusiv prin trustul sau de presa.

Astfel, ieri-dimineata, la sedinta coalitiei, Mircea Geoana a ridicat problema intarzierii numirii lui Jiru ca presedinte al CEC Bank. El i-a reprosat lui Emil Boc ca i-a promis in mai multe randuri ca va rezolva aceasta problema, dar mereu "a uitat". Premierul i-a spus sa stea linistit deoarece se va rezolva. La pachet a fost discutata si problema intarzierii numirii secretarului de stat la Justitie.

Interesul pentru CEC

Sorin Ovidiu Vintu a infiintat o firma impreuna cu Cozmin Gusa, SOCO Dezvoltare&Management. Firma are ca obiect de activitate consultanta pentru afaceri si management, asa cum anunta Vintu, intr-un interviu acordat HotNews. El spunea ca va acorda consultanta si pentru accesarea fondurilor europene si finantarilor pentru muni cipalitati. Ceea ce ii lipsea, se pare, era asigurarea finan tarilor. Acesta ar putea fi si rolul CEC, banca de stat inclusa in programul anticriza al guvernului Boc. Prin acest program, institutia de creditare ar urma sa-si majoreze capitalul cu 900 de milioane de lei, spunea ministrul PSD de la IMM-uri, Constantin Nita.

Potrivit acestuia, fondurile care ar trebui sa intre in capitalizare vor avea ca tinta sustinerea firmelor mici si mijlocii si a agricultorilor si muni cipalitatilor, adica exact clientul- tinta al firmei SOCO. Vintu va trebui insa sa mai astepte, cam doua saptamani, instalarea lui Jiru la CEC, potrivit unor surse din coalitie. Presedintele CEC trebuie sa primeasca un aviz de la BNR si abia ulterior este numit in functie de ministrul de finante. Enache Jiru a mai fost presedinte al CEC in ultimul an al guvernarii Nastase. "Cel mai potrivit pentru preluarea conducerii CEC este Enache Jiru, deoarece el a mai condus banca", spunea la sfarsitul lunii martie Mircea Ursache (PSD), presedintele AVAS. Sefia CEC a revenit PSD-ului la negocierile cu PDL desfasurate la sfarsitul anului trecut. O alta banca de stat, Eximbank, a revenit tot PSD, fiind instalat Ionut Costea, cumnatul lui Geoana.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: