Portretul-robot al victimei impozitului forfetar

Data publicarii: Astazi, 05-05-2009 | Afaceri

Cum arata portretul-robot al victimei impozitului minim, proaspat activat in piata de la 1 mai? Este vorba, in multe dintre cazuri, despre o afacere de familie, la parterul stradal al unui bloc, una dintre cele mai vanate locatii pana nu demult pe piata imobiliara. In alte cazuri este vorba despre spatii sau standuri inchiriate in centre comerciale, unde micii intreprinzatori suporta cu greu scaderea puternica a consumului, pe fondul crizei.

In total, unele estimari indica faptul ca aproximativ 40.000 de afaceri de familie sunt acum scoase din circuitul economic, carora impozitul minim impins in piata de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, le da lovitura de gratie, cei mai multi din stratul de jos al economiei preferand sa-si adoarma businessul timp de trei ani, sperand sa-l reactiveze dupa trecerea crizei economice. Bilantul pe aprilie indica deja ca peste 3.143 de firme din Capitala si-au suspendat activitatea, de peste 24 de ori mai multe decat in aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce numarul cererilor de dizolvare a ajuns la 635, de opt ori mai multe fata de perioada similara.

Efectele crizei nu se opresc aici: numarul inmatricularilor de firme a scazut spre jumatate, la 8.582, fata de 13.392 in urma cu un an."Este unul dintre efectele colaterale ale impozitului minim care i-a facut pe oamenii de afaceri sa se gandeasca mai bine inainte sa isi infiinteze o firma. Nu mai e gratis sa tii o companie degeaba", spune avocatul Gabriel Biris. Reprezentantii oamenilor de afaceri considera acest efect colateral al impozitului minim ca fiind unul pozitiv pentru economie, intrucat elimina mii de companii inactive. Nu toti sefii de patronate vad insa lucrurile la fel. "Sunt sute de mii de firme pe piata care nu functioneaza. Este un efect benefic, in primul rand, si pentru usurarea controalelor Fiscului", a precizat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri. "S-a gresit, in schimb, in aplicarea acestei prevederi, pentru ca nu s-au luat masuri simultane pentru a usura iesirea firmelor din piata, precum, spre exemplu, declararea lichidarii automate a unei companii in cazul in care aceasta nu si-a depus de trei ani situatia fiscala", a adaugat Pogonaru.

Potrivit acestuia, cotele forfetare sunt rezonabile pentru cifrele de afaceri aferente. Firmele care inregistreaza la Registrul Comertului o cerere de suspendare a activitatii dupa data de 1 mai vor avea de platit o suma catre stat, calculata din cota fixa aferenta cifrei, spun Finantele. Aceasta suma se calculeaza astfel: valoarea impozitului minim anual aferent incadrarii in functie de cifra de afaceri se imparte la 365 de zile calendaristice, rezultatul se inmulteste cu totalul zilelor de activitate de la data de 1 mai si pana in momentul inregistrarii cererii de suspendare. Un contribuabil cu o cifra de afaceri de pana in 12.000 de euro (cota fixa aferenta fiind de 500 de euro), cu cererea de suspendare inregistrata la ONRC pe 5 mai, va plati o cota din impozitul minim de 24,10 lei (5,47 de euro).

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: