UE a aprobat dublarea ajutoarelor financiare pentru Europa de Est

Data publicarii: 06-05-2009 | International

Ministrii de finante din Uniunea Europeana (UE) au ratificat marti dublarea la 50 miliarde euro a portofoliului european de credite de urgenta disponibile pentru tarile Europei de Est aflate in dificultate, ca urmare a unui acord incheiat in martie, relateaza AFP.

Majorarea "are ca scop acoperirea unor noi eventuale cereri ale statelor membre, pentru sustinerea pe termen mediu a balantelor de plati", arata un comunicat al Uniunii Europene.

Decizia survine dupa un acord de principiu obtinut in 20 martie de liderii europeni, cu ocazia unui summit de la Bruxelles.

Europenii decisesera deja in decembrie dublarea, de la 12 miliarde la 25 miliarde euro, a portofoliului de credite de urgenta pentru tarile membre UE, care nu sunt membre si ale zonei euro, confruntate cu probleme financiare.

Portofoliul a fost utilizat din toamna, in beneficiul Ungariei, care a obtinut un credit de 6,5 miliarde euro, si al Letoniei, care a beneficiat de un imprumut de 3,1 miliarde euro. La aceste credite s-au adaugat imprumuturi ale Fondului Monetar International (FMI).

Romania a ajuns, de asemenea, la un acord pentru un credit de 20 miliarde euro, pentru doi ani, de la FMI, UE si Banca Mondiala, dintre care 5 miliarde euro de la UE.

NewsIn