Sinteza saptamanii financiar-bancare 28 iulie - 4 august

Data publicarii: 04-08-2006
Firmele si populatia prefera plasamentele in lei. Din totalul de 80,9 miliarde lei pe care populatia si firmele romanesti ii tin in banci, 34,8 miliarde lei (43%), sunt pastrati sub forma de depozite pe termen in lei, iar peste jumatate, 43,8 miliarde lei, sunt in conturi deschise in Bucuresti, arata un raport publicat in cursul saptamanii de banca centrala.

Vineri, va avea loc o Adunare Generala a Actionarilor BCR, in cadrul careia va fi modificat statutul bancii, astfel incat reprezentantii Erste Bank sa preia controlul BCR, a precizat presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, intr-o conferinta de presa sustinuta la Viena.

Plata pensiilor prin BancPost se va sista in luna septembrie si va continua prin CEC si Posta Romana, dar noi conturi nu vor mai fi deschise la cele doua banci, a anuntat Casa Nationala de Pensii.

Banca Transilvania a inregistrat o crestere cu 27% a activelor pe primele 6 luni din 2006, principalele directii de actiune fiind indreptate spre consolidarea pozitiei pe piata – ajungand la un nivel de 4,34%, in functie de active.

Incepand cu data de 1 august, BRD - Groupe Societe Generale a lansat un nou produs de economisire in lei : « Depozitul 1000 », oferind doua optiuni privind perioada de economisire: 6 luni cu dobanda fixa de 7,75% pe an si 2 luni cu dobanda fixa de 7,25% pe an.

Activele Raiffeisen Banca pentru Locuinte au ajuns  la 30 iunie 2006 la aproape 62 milioane Euro, dupa ce la sfarsitul anului trecut nivelul acestora era de 40 milioane Euro.
  
Volumul creditelor acordate de Cetelem in retelele partenerilor sai a atins in primele 7 luni ale anului 2006 valoarea de 64 milioane de euro.

Raiffeisen Bank a deschis in luna iulie inca 6 agentii noi in Baia Mare, Bacau, Ploiesti, Pitesti, Constanta si Buzau, ajungand la o retea de 233 de unitati in toata tara.

Banca ABN Amro a inregistrat, in al doilea trimestru al anului, un profit cu 23% mai mare fata de perioada similara a anului trecut, acesta cifrandu-se la 1,22 miliarde euro, informeaza presa olandeza.
  
Banca Carpatica va majora, incepand cu 1 august, dobanzile la depozite in lei cu 0,15% si cu pana 0,50% la plasamentele in depozitele in valuta
  
Banca C.R. Firenze Romania a lansat doua noi produse de economisire – certificatele de depozit nominative si certificatele de depozit cu parola-, produse ce pot fi achizitionate atat de persoane fizice cat si de catre companii.
 
Alpha Bank Romania a obtinut pe primul semestru un profit net de peste 15 milioane euro, suma care reprezinta aproape 5% din castigul dupa impozitare afisat de Alpha Bank Group care a anuntat un profit dupa impozitare de 305,9 milioane de euro in prima jumatate a anului, cu 37,7% mai mare fata de fata de aceeasi perioada a anului trecut.  

In primele sase luni ale anului 2006, Erste Bank a inregistrat un venit net de 448,7 milioane Euro, reprezentand o crestere cu 33,7% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
  
Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) considera ca privatizarea CEC ar trebui amanata deoarece statul roman ar avea numai de pierdut in urma acestei tranzactii, considera presedintele UNPR, Marian Peter Milut.   Pe de alta parte si Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a declarat, in cursul zilei de marti, ca in momentul de fata Comisia de privatizare a CEC nu negociaza sume ci clauze ale contractului de privatizare. "Si la CEC, ca si la BCR, avem probleme legate de ajutorul de stat acordat", a explicat Vladescu. 

Finantari

Programul national multianual pe perioada 2002 - 2006  de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii, derulat de ANIMMC, a demarat luni, 31 iulie 2006, bucurandu-se de o mare audienta din partea intreprinzatorilor. Numai in prima zi, au depus dosare peste 500 de firme. Bugetul alocat Programului pentru anul acesta este de 44,525 milioane lei (RON), principiul de accesare a acestuia fiind "Primul venit, primul servit".
La sfarsitul lunii iulie 2006 FNGCIMM SA a lansat Produsul de finantare Ecoambient, un produs destinat sustinerii pensiunilor turistice rurale, in cadrul Programului de Dezvoltare Comunitara Ecoambient.

Din septembrie, tinerii care construiesc o casa beneficiaza de subventie. Programul de sustinere financiara a tinerilor casatoriti cu varsta maxima de 35 de ani, care isi construiesc o locuinta prin credit ipotecar, demareaza la inceputul lunii septembrie, a declarat saptamana aceasta ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely.

Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat un credit de 20 de milioane de euro pentru Banca Italo- Romena, subsidiara a Veneto Banca, pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.

Asigurari

CSA a sanctionat firmele care vand asigurari RCA in puncte volante din Bucuresti. Ulterior, Comisia a dispus extinderea la nivel national a actiunilor de control cu privire la respectarea de catre cele 15 societati care practica asigurari obligatorii de raspundere civila auto RCA a interdictiei de vanzare in spatii deschise.

Banca Mondiala a sustinut de la inceput proiectul guvernamental privind asigurarea obligatorie a locuintei si il sprijina si in continuare, pe cand asiguratorii doar accepta, in principiu, asigurarea obligatorie a locuintei. "In forma sa actuala, legea ar putea fi functionala, intrucat abordeaza problema din punctul de vedere al unui parteneriat public-privat, intre societatile de asigurari si stat", a declarat directorul general al BCR Asigurari, Romeo Jantea.   
Generali Asigurari a anuntat ca a incheiat prima jumatatea a anului 2006 cu rezultate foarte bune. In primul semestru al anului in curs, compania a subscris un volum total de prime brute de 133.718 mii RON (38,2 mil. EUR, cu 251,4% mai mare fata de fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent (53.181 mii RON).
Aproximativ 5.000 de angajati ai asiguratorului Allianz au manifestat, luni, in Germania impotriva unui plan de reducere cu 7.500 de posturi, majoritatea in Germania, cerand reprezentantilor grupului garantii contractuale, pentru protejarea locului de munca. 

ING Asigurari de Viata a inregistrat, pe primele sase luni ale anului 2006, un profit net de 17,7 milioane lei noi (aproape 5 milioane euro), in crestere cu 40,5% fata de perioada similara a anului trecut.

Agras Asigurari a anuntat ca va cere aprobarea actionarilor pentru mutarea sediului firmei, schimbarea emblemei companiei si alegerea unui nou administrator.

Carduri

CEC a raportat o cifra de 6.500 de carduri de credit, dintr-un total de peste 65.000 aflate in prezent in portofoliul bancii. Pana la sfarsitul lunii august, CEC estimeaza ca va avea in functiune 200 de ATM-uri.

La sfarsitul lunii iunie, erau in circulatie 8.249.204 de carduri bancare valide, potrivit BNR. Cu toate acestea, comertul electronic in Romania este nepromovat, dar face vanzari de milioane.

MasterCard a anuntat recent lansarea primului program european de credit MasterCard Paypass. Premiera a avut loc in Istanbul, cardul fiind lansat in parteneriat cu Garanti Bank.

Imobiliare

Compania de constructii Impact SA a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va realiza un numar de 4.453 de noi locuinte, in cadrul ansamblurilor rezidentiale Greenfield si Zenit, termenul limita pentru incheierea lucrarilor fiind sfarsitul lui 2008. Ansamblul rezidential Greenfield va fi amplasat in nordul Bucurestiului si va fi alcatuit din 3.800 de locuinte, in vile si blocuri de apartamente, proiectul urmand sa intinda pe o suprafata de  600.000 de metri patrati.

Din 2001 si pana in prezent au fost inregistrate 26 de proiecte de investitii in domeniul imobiliar cu impact semnificativ asupra economiei, acestea totalizand 398,9 milioane de dolari, a declarat Traian Iordanescu, directorul in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Cele mai importante proiecte dintre acestea sunt Rivium Mall, in Iasi, de circa 42 de milioane de dolari, Charles de Gaulle Plaza, in Bucuresti, de 36 de milioane de dolari, respectiv Tower Center International, in Bucuresti, de 36 de milioane de dolari.

Diverse

In perioada 2002-2004, ponderea firmelor inovative in structura economiei a fost de 20%, in crestere cu 3% fata de perioada 2000-2002, potrivit datelor furnizate, luni, de catre Institutul National de Statistica (INS). Dintre aceste intreprinderi care au creat produse sau servicii noi, mai mult de doua treimi (67%) au reusit sa inoveze atat produsul cat si procesul, 9% au inovat numai produsul, in timp ce 24% au inovat numai la nivelul proceselor.

Miliardarii americani fraudeaza guvernul Statelor Unite ale Americii cu zeci de miliarde de dolari pe an folosind conturi offshore pe care autoritatile nu le pot controla, se arata intr-un raport priovitor la schemele financiare realizate de antreprenori, informeaza New York Times. Senatorul democrat Carl Levin a adus astfel in discutie volumul mare al fraudelor fiscale care se ridica la aproximativ 70 de miliarde de dolari in fiecare an. Printre miliardarii mentionati in raport se numara proprietarul echipei de fotbal american New York Jets, Robert Wood Johnson IV, producatorul unui celebru spectacol de televiziune pentru copii, Haim Saban precum si doi oameni de afaceri texani (Charles si Sam Wyly) atestati ca fiind in primii zece finantatori ai presedintelui George W. Bush.

Ana Maria Megan


Pentru a primi pe email sinteza saptamanii financiar-bancare realizata de BankNews.ro te rugam sa te inscrii in Banknews.ro Newsletter.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: