Betonul care isi repara singur crapaturile

Data publicarii: 07-05-2009 | Diverse

Chiar daca nu au ajuns la performante atat de avansate ca cele din Terminator si alte filme science fiction, cercetatorii au reusit totusi sa faca un pas inainte in ce priveste cresterea sigurantei si rezistentei constructiilor.

Victor Li alaturi de alti cativa oameni de stiinta de la University of Michigan sustine ca a pus la punct o reteta speciala de beton, care se repara singur in cazul aparitiei unor fisuri generate de cutremure sau alti factori naturali.

Partile uscate aflate de-a lungul crapaturilor reactioneaza cu apa de ploaie si dioxidul de carbon din aer ducand astfel la formarea carbonatului de calciu, material extrem de rezistent prezent si in compozitia carcasei scoicilor.

Acest nou tip de beton a fost deja utilizat pentru construirea celei mai inalte cladiri de apartamente din Japonia, cu nu mai putin de 60 de etaje. De asemenea, cu doi ani in urma a fost folosit pentru construirea unui pod rutier, in acest caz un alt avantaj al materialului fiind dat de eliminarea structurii metalice necesare dilatarii si contractiei sistemului.

Desi betonul este de trei ori mai scump decat cel obisnuit, inventatorii spun ca pe termen lung pretul va fi amortizat prin diminuarea considerabila a cheltuielilor de intretinere si prin rezistenta superioara. In plus, pretul este justificat pentru oricine doreste sa isi construiasca o casa sigura.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: