Cum va arata superjandarmul fiscal pe timp de criza

Data publicarii: 11-05-2009 | Finante-Banci

Perchezitii, confiscari, legitimari de persoane. Comisarii Garzii Financiare au capatat de ieri atributii sporite, printr-o ordonanta de urgenta al carei scop declarat este imbunatatirea procedurilor fiscale si diminuarea evaziunii. Inspectorii Garzii Financiare (GF) vor avea dreptul sa confiste bunuri, sa legitimeze persoanele aflate la locul controlului si sa participe activ la perchezitii. Garda va putea solicita sa participe, impreuna cu organele abilitate, la efectuarea perchezitiilor in localuri publice sau particulare cum ar fi case, curti, dependinte si gradini, daca exista indicii ca in aceste locuri sunt ascunse documente, marfuri sau se desfasoara activitati care genereaza evaziune fiscala.

Angajatii GF vor putea sa confiste bunurile a caror provenienta, fabricatie, depozitare, transport sau desfacere este ilicita. Vor fi supuse confiscarii si veniturile care provin din activitati comerciale ilegale, precum si documentele financiar-contabile si de alta natura care pot servi la dovedirea contraventiilor sau infractiunilor.Potrivit actului normativ, inspectorii Garzii vor putea sa legitimeze si sa stabileasca identitatea administratorilor unitatilor controlate, precum si a oricaror altor persoane implicate in savarsirea contraventiei sau a faptelor de natura infractionala si sa solicite acestora explicatii scrise referitoare la faptele constatate. "In acest mod va creste operativitatea si eficienta actiunilor desfasurate de Garda Financiara si, implicit, a volumului veniturilor atrase la buget", se arata in nota de fundamentare.

Totodata, ordonanta stabileste si noi reguli in privinta cazierului fiscal. Guvernul vrea sa limiteze posibilitatea ca persoanele care si-au inchis firmele cu datorii catre stat sa-si infiinteze apoi alte societati, fentand legislatia.

"In prezent, este bine cunoscut fenomenul autolichidarii societatilor comerciale care acumuleaza obligatii bugetare semnificative si infiintarea de noi societati de catre aceiasi asociati si/sau administratori, fara ca aceste fapte si proceduri evazioniste sa fie inscrise in cazierul fiscal", se explica in document.De acum inainte, cazierul fiscal va fi actualizat cu faptele sanctionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara, comise de asociatii firmelor. De asemenea, vor fi inscrise si cazurile in care, prin hotarare judecatoreasca, s-a decis atragerea raspunderii solidare a unui asociat cu un debitor declarat insolvabil sau insolvent.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: